Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви пет нови назначения във висшия ръководен състав на украинската армия, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че действията на държавния глава са последвали назначението на генерал-полковник Олександър Сирски за главнокомандващ въоръжените сили на страната на мястото на Валерий Залужни.

В традиционното си вечерно обръщение към нацията Зеленски каза, че е прекарал деня в срещи с военното ръководство и че опитни „в тази война командири“ ще поемат нови длъжности. Този месец руската пълномащабна инвазия в Украйна ще навлезе в третата си година.

С ранга на заместници на Сирски ще бъдат полковниците Вадим Сухаревски и Андрий Лебеденко, които ще ръководят съответно безпилотните системи, включително развитието на действията с дронове, и технологичните въведения в бойните системи.

Зеленски добави, че е одобрил кандидатурите на трима бригадни генерали за заместници на началника на генералния щаб на украинската армия. На въпросния пост тази седмица по препоръка на Сирски бе назначен генерал-майор Анатолий Бархилевич.

Новоназначените са Володимир Хорбатюк, който ще е оперативен началник, Олексий Шевченко, отговорен за организацията на дейностите, и Михайло Драпати, ръководещ обученията. „Продължаваме да обновяваме нашия ръководен състав“, каза Зеленски, цитиран в неговия канал в приложението „Телеграм“.

Източник: БТА