Редица грешки и пропуски на президента на САЩ Джо Байдън може да показват, че той развива деменция, свързана с възрастта. Това мнение изрази д-р Марти Макари, професор в университета „Джон Хопкинс“, съобщава ТАСС. „Първо, всеки човек обърква думите и прави грешки. Това, което обаче можем да забележим, е значително влошаване на речта и пропуски в паметта, това се случва все по-често“, каза проф. Макари в интервю за „Фокс нюз“. Това предизвиква безпокойство. Свидетели сме на спад в когнитивната функция. Разликата между това, което е сега, и това, което беше преди пет години, е очевидна и е тъжна“.

Макари добави, че стабилизирането на състоянието на настоящия американски лидер е „изключително малко вероятно“. „Това очевидно е свързана с възрастта деменция и хората се притесняват, че това може да повлияе на дейността му“, убеден е лекарят.

В петък конгресменът Рони Джаксън, който преди това е работил като лекар на бившите президенти на САЩ Барак Обама и Доналд Тръмп, изрази мнение, че Байдън трябва да се подложи на много тестове за умствени способности, след което американските граждани трябва да бъдат запознати с техните резултати. Конгресменът е убеден, че настоящият американски лидер не може да носи отговорност за ядрения арсенал на САЩ.

Байдън, който навърши 81 години през ноември 2023 г., често прави различни лапсуси и словесни гафове в публичните си изказвания. Републиканците използват това в партийната битка, за да поставят под въпрос умствената и физическата способност на държавния глава да продължи да ръководи Съединените щати.

Говорейки на предизборно събитие в Лас Вегас на 4 февруари, Байдън каза, че малко след пристигането си в Белия дом през 2021 г. се е срещнал с френския президент Франсоа Митеран, който почина през 1996 г. На 7 февруари на подобно събитие в Ню Йорк той заяви, че през 2021 г. е общувал с германския канцлер Хелмут Кол. Кол, почина през 2017 г.