Дрязгите покрай предстоящата ротация оставят впечатление, че всъщност няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска в ролята на министри, защото решенията се взимат от други хора на друго място

Истинската тема за България днес е разнищването на случая с убийството на Мартин Божанов.
Тя е залогът за това дали България ще продължи да се развива като демократична и правова държава. Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт единствено с политическа протекция.

Обществото така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов. Кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета. Тъкмо затова продължи и варварското разграбване и превземане на държавата именно в комфорта на безнаказаността. Затова настоявам и ще използвам всички инструменти, с които разполага президентската институция, този случай да бъде разнищен докрай.

Ние или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Затова е необходима непоколебима операция за дезинтоксикация на институции, оплетени от престъпни зависимости. Това е истински тест не само за съдебната власт, но и аз правителството и за Народното събрание. Те имат големия шанс да изкарат България на нов път. Ако не успеят да го направят, това означава, че или не могат, или не искат да се справят с мафията.

Очаквам всички институции да си дават сметка, че ако и сега оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго.
Избухналите навсякъде в Европа протести показват, че в ЕС се разминават амбициите и възможностите за решаване на проблемите в земеделието. Ако Европа иска да гарантира своята продоволствена сигурност и своята конкурентоспособност, тя трябва да се вслушва в гласа на земеделските стопани и да предприема мерки навреме.

Румен Радев, Фейсбук