Всяко предположение, че съюзниците от НАТО няма да се защитават взаимно, подкопава сигурността на целия Северноатлантически алианс, включително сигурността на Съединените щати, и също така излага на риск европейските войници. Това каза ръководителят на военния блок Йенс Столтенберг като предупреди, че всяко нападение срещу НАТО ще получи отговор. Така той коментира изказването на бившия американски президент Доналд Тръмп, който заяви, че НАТО няма да защитава държавит – членки, които не изпълнят финансовите си задължения към военнополитическия блок.

„Всяко нападение срещу НАТО ще бъде посрещнато със съвместен и решителен отговор“, цитира Ройтерс думите на Столтенберг.

На свой ред ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е спешно трябва да се търси стратегическа автономия за Европейския съюз (ЕС) и да се инвестира в отбрана на фона на критичните изказвания на Тръмп за отношенията на Вашингтон със съюзниците от НАТО. Той отбеляза, че трансатлантическият алианс поддържа сигурността и благосъстоянието на американците, канадците и европейците в продължение на 75 години.

„Безотговорните изявления за сигурността на НАТО и член пети на Северноатлантическия договор обслужват единствено интересите на Путин. Те не служат на мира и сигурността. Напротив, те подчертават наново спешната необходимост от развитие на стратегическата автономност на ЕС и от инвестиции в неговата отбрана“, написа той на страницата си в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Преди ден Столтенберг заяви, че страните от алианса трябва да се подготвят за евентуална продължителна конфронтация с Русия. Той отбеляза, че няма гаранции, че ако Москва спечели конфликта с Киев, той няма да се разпространи и в други държави.

На 24 януари Северноатлантическият алианс започна широкомащабно учение в близост до границите на Русия – Steadfast Defender. В него участват всички 32 държави от алианса, всички видове войски на блока и около 90 хил. души личен състав. Беше отбелязано, че ученията ще се проведат в Атлантическия океан и Европа и ще продължат няколко месеца.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки военните маневри, подчерта, че те са провокативни и пресичат всички системи за международна сигурност, като не съответстват на призивите на алианса за деескалация на напрежението и на думите на Столтенберг, че блокът не смята руската страна за пряка заплаха.

Източници: Известия, БНР