„Дори по стандартите на пропития с кръв източен фронт на Украйна това е клане в промишлени мащаби. Град Авдеевка скоро ще бъде превзет от руснаците и общото усещане е, че ако градът падне, това ще бъде по вина на Америка“, пише The Telegraph.

Въртейки се над ничията земя край град Авдеевка, украинска камера с дрон измерва броя на загиналите руски войници. За кратък тур над осеяните с бойни белези полета камерата преброява общо 113 несъбрани руски трупа.

Подобни жертви са редовно явление, откакто руските сили започнаха тоталната си атака срещу Авдеевка през ноември. Според оценки на британското разузнаване всеки ден там загиват или са ранени близо 1000 руски войници, което го превръща в едно от най-скъпите бойни полета на продължаващата вече две години война.

Въпреки ужасяващия брой жертви, силите на Владимир Путин изглежда са на път да превземат Авдеевка – или това, което е останало от нея. Миналата седмица руските войски достигнаха до опустошените покрайнини на града, което предизвика предупреждението на кмета Виталий Барабаш, че ситуацията вече е „критична“

„За съжаление, врагът натиска от всички посоки“, заяви той в четвъртък. „Няма нито една част от нашия град, която да е спокойна, те щурмуват с много големи сили“.

На пръв поглед Авдеевка не е кой знае каква награда, камо ли пък да си струва да бъдат положени хиляди жертви. В нея живеят само около 30 000 души – повечето от които отдавна са избягали – и има малко активи, освен огромния завод за кокс от съветската епоха в покрайнините ѝ.

Вместо това, точно като Бахмут, също толкова скромна награда, която руските сили поискаха на висока цена миналия май, стойността на Авдеевка е по-скоро символична, отколкото стратегическа. Но ако руснаците надделеят там, разказът за победата може вече да не е само за грубата руска военна мощ. Ще бъдат зададени и въпроси относно това дали собствените сили на Украйна най-накрая отслабват, силата им е изтощена не само от две години безмилостно надхвърляне на тежестта им, но и от колебливата западна подкрепа.

Според украинските командири неотдавнашните блокирания на пакети с военна помощ в САЩ и ЕС са довели до катастрофален недостиг на артилерия на фронтовата линия при Авдеевка. Още през лятото двете страни се замерваха със снаряди в приблизително еднаква степен. Сега, оплакват се украинците, руските войски могат да изстрелят пет снаряда за всеки един от тях.

„Общото усещане е, че ако Авдеевка падне, това ще бъде по вина на Америка“, заявява Глен Грант, бивш аташе по отбраната на Обединеното кралство в Балтийските страни и някогашен съветник в министерството на отбраната на Украйна.

„Закъсненията с подкрепата бяха твърде дълги, украинците изчерпват всичко, а европейците все още не могат да компенсират тази загуба. Основното е, че няма достатъчно артилерийски боеприпаси и ракети, понякога почти ги няма“, заявява той.

Твърди се, че ако Украйна имаше дори половината боеприпаси, които Русия използва всеки ден, сега щеше да има много по-добра картина навсякъде.

Източник: fakti.bg