Багдад и ръководената от Вашингтон военна коалиция възобновиха преговорите си по въпроса как да се съкрати броят на разположените от години военни части в Ирак, чиято задача е да противодействат на „Ислямска държава“, предаде Асошиейтед прес.

През последните седмици САЩ предприеха ответни удари в Ирак и Сирия, като при една от атаките беше убит високопоставен командир на мощната групировка „Катаиб Хизбула“, която според Вашингтон е отговорна за убийството на американски военни в района.

През август Ирак и САЩ постигнаха съгласие да започнат преговори за изтегляне на коалиционните войски от страната, припомня АП.

В изявление на иракското правителство, публикувано в социалната мрежа „Екс“, се посочва, че в момента в Ирак има около 2500 американски военни и че тяхното изтегляне ще бъде съобразено със ситуацията около сигурността в района, както и с възможностите на иракските въоръжени сили. С подновяването на консултациите ще продължи да се очертава пътят към нови двустранни отношения, стига „спокойният тон на преговорите да не бъде нарушен по никакъв начин“, пише в изявлението на иракските власти.