Общинската избирателна комисия отстрани юриста Николай Желязков като кмет на район „Приморски“

Втори район във Варна върви към извънредни предсрочни избори. Това стана ясно, след като тази вечер Общинската избирателна комисия взе решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на Николай Желязков от ПП-ДБ като кмет на най-големия във Варна и втори в страната район „Приморски”. ОИК започна проверка след подаден на 29 януари сигнал за несъвместимост с приложена разпечатка от Търговския регистър, според която юристът Желязков е ликвидатор на „Контекс плюс” ЕООД и след периода, в който по закон няма право на това като избран районен кмет.

Часове преди заседанието на комисията Николай Желязков обяви пред журналисти, че е подал възражение, защото отдавна е напуснал позицията и не носи вина за действията на трети лица, които би трябвало да отразят тези обстоятелства в Търговския регистър. Към 7 февруари ликвидатор на „Контекс плюс” действително е друго лице, но Желязков е заличен като такъв един ден по-рано, обявиха от ОИК. Районният кмет представил нотариално заверени на 8 февруари декларации от наследница на починалия собственик на фирмата в ликвидация и от адвокат, че на 11 ноември 2023 г. в частен разговор е поискал да бъде заличен като ликвидатор. На 14 декември 2023 г. Желязков е внесъл и искане в Адвокатски съвет-Варна да бъде отписан като негов член.

Той не е приложил доказателства с достоверна дата, посочва ОИК. По повод възражението му в решението пише, че действително напускането на ликвидатор по негово желание не е изрично уредено в Търговския закон, но ако дружеството и новият нов ликвидатор са бездействали, Желязков би могъл сам да инициира производство по заличаването си навреме. От ОИК отчитат още, че в едномесечния срок след встъпването в длъжност той не е уведомил за казуса нито комисията, нито председателя на Общинския съвет.

Решението на ОИК, с което се анулира удостоверението на Николай Желязков за избран районен кмет на „Приморски“, може да се обжалва в 7-дневен срок пред Варненския административен съд.