Руските сили получават сателитни терминали „Старлинк“ незаконно от трети страни и засилват употребата им на фронта. Това каза днес говорител на украинската служба за военно разузнаване, без да представи доказателства, предаде Ройтерс.

Представителят на военното разузнаване Андрий Юсов каза също, че в момента се работи за противодействие на използването от страна на руските сили на терминалите за високоскоростен сателитен интернет, произвеждани от компанията „СпейсЕкс“ на Илон Мъск. По думите му с тяхна помощ те координират нападенията си в окупираните части на Украйна.

„Контрабанда от трети страни“, каза Юсов в отговор на въпрос как Русия се сдобива с устройствата. „Употребата (им) на фронта е нараснала“, заяви той.

Украйна, която използва „Старлинк“ за военна комуникация във войната с Русия, каза вчера, че руските войски са използвали терминалите в окупираните райони. Това става броени дни преди да се навършат две години от нахлуването на руските сили в страната.

Попитан дали Украйна се опитва да спре употребата им от страна на Москва, той заяви, че „в момента се работи“ по въпроса.

Кремъл по-рано днес, че терминалите нито са одобрени за ползване в Русия, нито страната получава официални доставки на устройствата, така че няма как да бъдат използвани. „Старлинк“ съобщи, че няма никакви делови отношения с руското правителство или армия.

На 8 февруари компанията заяви, че терминалите не са активни в Русия и че „Спейсекс“ никога не е продавал или пускал услугата си на руския пазар, нито е доставял оборудване на руска територия.

Терминалите „Старлинк“, които предоставят високоскоростен интернет, помагат на Украйна след инвазията на Москва през февруари 2022 г. и са от изключително значение за комуникацията на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА