Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) планират да използват една от най-добрите бригади за удържане на фронтовата линия в Авдиевка, съобщи списание Forbes. Според изданието подобна стъпка от страна на украинското военно командване не е очевидна, доколкото „с решението си да останат и да се бият украинските войски поемат огромен риск“, предаде ТАСС.

„Форбс“ смята, че смяната на ген. Валери Залужни с Александър Сирски като главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна може да сигнализира за намерението на украинския президент Володимир Зеленски да се бие за Авдиевка „дори и на висока цена“. Сирски, за разлика от Залужни, има репутация на командир, който е готов да приеме тежки загуби в битки.

Германският експерт по сигурността и политически съветник Нико Ланге смята, че ситуацията за украинските въоръжени сили в района на Авдеевка става все по-мрачна поради недостига на артилерийски боеприпаси. 

На 2 февруари ген. Залужни, който тогава беше главнокомандващ на въоръжените сили, докладва на Зеленски за трудната ситуация край Авдеевка. По време на конфликта в Донбас той беше превърнат от украинските войски в един от основните укрепени райони. В края на декември 2023 г. Залужни каза, че украинските въоръжени сили могат да напуснат този град след два-три месеца.