Франция, която изразява дълбоко безпокойство от израелските удари в Рафах, снощи призова Израел да прекрати боевете, за да избегне „катастрофа“, предаде Франс прес.

„Една голяма израелска офанзива в Рафах би създала катастрофална хуманитарна ситуация от нов и неоправдан мащаб“, заяви Кристоф Льомоан, заместник-говорител на френското външно министерство. „За да избегнем катастрофа, ние отново призоваваме за прекратяване на боевете“, добави той в писмено изявление.

Париж отбеляза, че „днес Рафах е място, където намират убежище повече от 1,3 милиона души“. „Градът е и жизненоважен пропускателен пункт за доставки на хуманитарна помощ за населението на Газа“, подчерта говорителят.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху снощи отново прояви неотстъпчивост в стремежа си да започне офанзива срещу града. Той увери, че за населението ще бъдат създадени хуманитарни коридори за сигурност.

„В Газа, както и навсякъде другаде, Франция се противопоставя на всяко принудително разселване на население, което е забранено от международното хуманитарно право“, коментира Кристоф Льомоан. „Бъдещето на ивицата Газа и нейните жители може да бъде само в една палестинска държава, която да живее в мир и сигурност редом до Израел“, добави говорителят.

Войната в Газа започна на 7 октомври, когато бойци на „Хамас“ проникнаха от ивицата Газа и извършиха нападение в южната част на Израел, в резултат на което загинаха над 1160 души, повечето от които цивилни, според официални израелски данни.

Около 250 души бяха отвлечени в този ден и насилствено отведени в Газа. По данни на Израел там все още са държани 132 заложници, за 29 от които се смята, че са мъртви.

В отговор Израел започна офанзива, в резултат на която в палестинския анклав бяха убити над 28 064 души, по-голямата част от които жени, деца и юноши, според последните данни на министерството на здравеопазването на „Хамас“.

Една офанзива срещу Рафах ще застраши преговорите за освобождаване на заложниците, държани в Газа, предупреди групировката „Хамас“, която контролира ивицата Газа, посочва АФП.