Австрия ни връща 18 мигранти, които са регистрирани като кандидати за международна закрила в България. Това става ясно от официално съобщение на Министерски съвет и Държавната агенция за бежанците.

На практика съобщението е опровержение на „тиражираното в медийното пространство твърдение за „мистериозен“ чартър от Виена, превозващ афганистански и сирийски бежанци“. Заради това и Държавната агенция за бежанците при МС излиза с позиция, че „заявеният трансфер от Австрия е за 18 лица, които са регистрирани като кандидати за международна закрила в България.

Става дума за договорен трансфер на мигранти по реда на Регламент Дъблин,.

„Данните, че  това е първият транш от договорени хиляди, само за първата година са неверни и целят да създадат напрежение в обществото за това, къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на издръжка на  българския данъкоплатец“, посочват от ДАБ и МС и добавят: „Като държава-членка на Европейския съюз,  Република България изпълнява стриктно задълженията, произтичащи от Регламента още от 2007 г., като през всичките тези години от заявените трансфери, реално осъществените са 20%“.

Испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген с въздушните и водните граници от март догодина. Решение за отпадането на проверките по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, уточнява председателството в „X“.

„СЕГА“ ПРИПОМНЯ:

В края на миналата година официално стана ясно, че България и Румъния влизат в Шенгенското пространство по въздух и море от 31 март. Това стана след дълга съпротива на Нидерландия и особено на последната права на Австрия. Тогава се появи версията, че Виена е склонила да даде позволение след поемане на ангажимент от София и Букурещ за приемане на хиляди афганистански и сирийски мигранти.

Това бе категорично отречено от българското правителство още в края на 2023 г. „Противно на разпространената дезинформация, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна“, написаха тогава от МС.

По онова време сана ясно, че не хиляди, а само 113 търсещи международна закрила са върнати в България от Австрия за 2023 г. Заявените входящи трансфери от Австрия към България за 2023 г. са били 193, но реално осъществените от тях са с осемдесет по-малко. По-голямата част от тях са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между Австрия и България, съобщиха тогава от ДАБ.

От Агенцията съобщиха и националността на прехвърлените през изтичащата година мигранти: 24 са от Афганистан, 69 – от Сирия, 17 от Мароко, по един от Иран и от Турция и един без известно гражданство.