Стратегическият преглед на отбраната поставя въпроса за връщането на задължителната казарма.

„Този въпрос е доста актуален и от доста време се поставя. И е въпрос, който трябва да бъде обмислен, трябва планиран, но и трябва да бъде широко обсъждан, защото виждаме, че в Украйна се разчита на мобилизация. В Русия – по същия начин, но така трябва да се направи така, че да бъде работещ и хората да приемат, че това е необходимо“.

Това каза бившият началник на отбраната ген. Константин Попов в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му е важно как това ще се приеме от хората.

„Дори да кажем, че ще върнем някаква част от наборната служба, ако този вариант не заработи и хората, които трябва да влязат в армията, кажат „Не“ и намерят изход, заминавайки за чужбина, цялата идея отива по дяволите. Трябва да се направи сериозен анализ на заплахите. И министърът има право да знае дали е застрашена националната ни сигурност. Германският министър на отбраната има доста тревожни изказвания по въпроса – за това как ще се развият събитията в Европа“, допълни ген. Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него политическият елит в Европа няма доверие във Владимир Путин.

„Това доверие няма да бъде възстановено години наред. Това означава, че там ще има едно непрекъснато подозрение във всички сфери – политиката, икономиката, отбраната. Търсят се промени така, че Европа да бъде по-боеспособна. Ако тези оценки, които са направени, се окажат верни, то тогава трябва да помислим и какво се очаква от всяка една структура да прави“, подчерта бившият началник на отбраната.

Той е категоричен, че трябва да се мисли за цялостната картина, а не на парче.

„Имаше период, в който се полагаха усилия, като че ли тогава тенденцията беше положителна. От няколко години се връщаме към обратното. И тук въпросът е винаги за възнаграждението, да, то е важно, но трябва да се имат предвид условията на труд, работата, отношението към службата. Много важен е въпросът какво е нашето възпитание и отношение към работата, дали ние сме отдадени на това да работим в интерес на общността“, добави ген. Константин Попов.

Той е на мнение, че ние сме се фокусирали върху това какво още ще придобиваме: „Но за мен първи приоритет е това, което сме го купили, да може да работи, да сме сигурни, че има достатъчно въоръжение и достатъчно подготвени хора, инфраструктура. В изграждането на инфраструктурата на „Граф Игнатиево“ изоставаме. Това не е добра новина“.