Русия ще даде изключително остър отговор на изземването на активи, Западът ще бъде третиран като крадци. Това каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в телевизионния канал Solovyov Live.

„Това е кражба. Това е присвояване за себе си на това, което не ти принадлежи. Наистина виждаме различни начини, може би не да възпроизведем, но по някакъв начин да играем в тази история, защото те разбраха, че нашият отговор, както всичко останало, предишни атаки, ще бъдат изключително тежки.Когато разбраха това, тогава най-накрая започнаха да се опитват да пресметнат колко ще им струва това, кой точно ще бъде обект на ответни мерки, а ответните мерки ще бъдат, подчертавам още веднъж, изключително тежки. Като се има предвид, че нашата страна е квалифицирала това като кражба, те ще бъдат третирани като крадци, не като политически манипулатори, не като преиграни технолози, а като крадци“, каза дипломатът.

Захарова обърна внимание на факта, че Западът иска да конфискува активите на Руската федерация, за да компенсира разходите за поддържане на „кървавия украински конфликт и киевския режим“.

Както заяви помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О’Брайън на 8 ноември 2023 г., колективният Запад няма да върне на Руската федерация замразените активи в размер на около 300 милиарда долара, докато Москва не плати за специална военна операция.

Междувременно председателят на Банката на Русия Елвира Набиулина подчерта в същия ден, че конфискацията и замразяването на руски активи от Запада ще „има, като прецедент, негативни последици за цялостното развитие на световната финансова система“. На свой ред прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков поясни, че Москва възнамерява да оспорва, и то за неопределено време, подобни стъпки на Запада. Както той обясни, това ще доведе до „много сериозни съдебни и правни разходи за тези, които вземат такива решения и които се възползват от такива решения“. Освен това Русия ще започне да изработва ответни мерки, които едва ли ще бъдат огледални, добави представителят на Кремъл.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди в началото на декември 2023 г. за потенциални рискове за глобалната финансова стабилност и парична политика в случай на евентуална конфискация от Запада на руски активи, замразени в чужбина след началото на специалната военна операция. Тя подчерта, че евентуалното използване на тези притежания „би трябвало да се основава на международна основа“. Необходимо е „много внимателно да се прецени какви биха могли да бъдат рисковете за паричната политика и финансовата стабилност“, каза ръководителят на МВФ.