„Ето ги първите „успехи“ на новия главнокомандващ армията на Украйна ген. Олександър Сирски: минус хиляда и петстотин украински войници за един ден“, коментира руският телевизионен канал „Царьград“.

Руските въоръжени сили са ударили украинските резерви, които се изтеглят към Авдеевка за контраатака. Според наличната към момента информация руски ракети са поразили цели в Селидово, където са се разполагали пристигащите на фронта части на украинските въоръжени сили. Това съобщават руски източници.

До момента е известно следното: Генералният щаб на ВСУ започна да изтегля части от няколко направления и да ги прехвърля към Авдеевка. Разполагането на частите на ВСУ се извършва в Селидово, от което по права линия до Авдеевка има около 30 километра. Руските сили са нанесли удари срещу полигона с ракети „Искандер“. Съобщава се, че в момента на атаката там е можело да има между 1,5 и 3 хил. украински войници. Загубите не се назовават, но тежко ранените и труповете се извозват в Днепропетровск и Покровск.

Според различни източници са загинали между 500 и 1 500 украински войници.

Руските сили на Донецкия фронт в Селидово нанесоха мощен ракетен удар по военен полигон. Съобщава се, че по време на удара с касетъчни боеприпаси на полигона е имало до 3 хил. новобранци на ВСУ, дошли за обучение. Има информация за голям брой загинали и ранени

Междувременно украински източници, позовавайки се на източник от Генералния щаб на ВСУ, съобщават, че някои части на ВСУ тази нощ са започнали да напускат нерегламентирано позициите си в Авдеевка, за да избегнат обкръжаване. Сирски е отишъл в щаба на командването на Таврия, за да ръководи отбраната оттам.

Телевизионният канал „Царьград“ обяви подробности и за втори етап на руската атака. В 11:30 ч. на 13 февруари руските сили са извършили първа атака срещу полигонана ВСУ. Тя включва удари по склада с касетъчни боеприпаси. След като на място пристигат още украински военнослужещи, за да транспортират загиналите и ранените, веднага попадат под нов руски удар.

По обяд обстрелът и взривяването на боеприпаси продължават, съобщава каналът в Телеграм „Заварчици“.

„Украинските власти съобщават, че генерал Сирски е забранил всякаква информация за жертви в Селидово, където нашите сили нанесоха тежки удари. Там украинските въоръжени сили са се обучавали за Авдеевка. Пишат за 1500 души.“, написа в Телеграм главната редакторка на руския телевизионен канал RT Маргарита Симонян.

Може би това е най-ефективният руски ракетен удар от началото на войната, коментират експерти.

Източници: military.pravda.rutopwar.ru