Съдия Владислава Цариградска настоява да бъде изслушана днес от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по казуса с убития на 31 януари Мартин Божанов – Нотариуса. Колегията е включила темата в дневния си ред, но е поканила само и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков, който освети дейността на Божанов през 2021 г.

Цариградска се яви днес в съвета, но още не е ясно дали кадровиците ще ѝ дадат думата. Тя дойде под охрана, осигурена от Министерството на правосъдието. По информация на „Сега“ Цариградска се охранява от тази сутрин.

В искането си да бъде изслушана тя припомня на ВСС, че „първите публични разкрития за организирана група за оказване на натиск върху съдии“ са направени от нея със сигнал именно до съвета на 10 февруари 2020 г. Затова и тя смята, че личното ѝ участие и представяне на значимата информация, ще помогне за разкриване на цялата истина.

Цариградска пише още, че фокусира вниманието на членовете на органа върху пет аспекта, „на които все още не е даден институционален отговор, а и не изглежда да се прави опит за изясняването им“. Това са активното и основно участие на определени медии в натиска върху съдиите; политическото влияние както върху горните медии, така и върху управлението на съдебната власт; бездействието на прокуратурата да разследва тежки криминални заплахи спрямо съдии; участието на магистрати от върховна прокуратура и специализираното правосъдие в мрежата за натиск; злоупотреба със специални разузнавателни средства спрямо магистрати с цел постигане на горните цели.

След това съдията подробно излага всички факти на натиска срещу себе си, който започва с публикации в кафяви медии. А също и как когато е бил подаден сигнал за натиск върху съдия Цвятко Лазаров от Софийския апелативен съд прокуратурата е започнала разследване за подкуп срещу магистрата, вместо да провери заплахите срещу него.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши преди седмица да покани на изслушване днес Сарафов и Стайков, който освети Божанов през 2021 г. Активността на съвета сега е провокирано от информацията, че Божанов е въртял частен клуб SS, където са се събирали „съдебни съмишленици“. Правосъдният министър Атанас Славов вече се закани да инициира дисциплинарно производство срещу всеки магистрат, чието членство в клуба се потвърди. Има опасност обаче целият скандал да бъде потулен точно като „изгърмят“ треторазрядните бушони по веригата, коментираха магистрати пред „Сега“.

Сарафов се очаква да предостави справка за движението и резултатите от всички проверки и досъдебни производства, образувани по сигнали за упражняван натиск върху съдии от Мартин Божанов-Нотариуса.

Известно е, че в момента Софийската градска прокуратура работи по разследване за имотни измами, пране на пари и натиск върху съдии. Става дума за случая със съдия Цариградска. Тя отдавна даде гласност на това как е била притискана да си направи отвод по имотно дело, гледано от нея, докато е правораздавала в Районния съд в Луковит. Двама прокурори от Софийската градска прокуратура са с назначена охрана заради това. Интересното е обаче, че самата Цариградска, която е ключов свидетел, но не е разпитана пред съдия, няма охрана по линия на прокуратурата, въпреки че още през юли м.г. пише до прокуратурата, за да обърне внимание, че след разпита си срещу нея се активизират жълтите медии, което тя приема като предупреждение. „Считам, че „залогът“ за потенциално засегнатите от разследването лица е изключително висок, затова и поставям на Вашето внимание необходимостта да оцените рисковете, които са възникнали или могат да възникнат във връзка с участието ми наказателното производство“, пише тя до прокуратурата. „Сега“ разполага с документа. Отговор и до днес няма.

ЗАСЕДАНИЕТО ДНЕС

Тук изниква и въпросът защо Съдийската колегия не реши да извика и съдия Цариградска за изслушването днес. То започна в 9.30 ч. и се излъчва онлайн на сайта на съвета. Кадровиците обаче отказаха да разместят дневния си ред и започнаха заседанието с избор на шеф на Районния съд в Мадан. От заседанието днес отсъстват Драгомир Кояджиков, по чието предложение е изслушването, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев.

Междувременно в петък Сарафов лично поведе десант в Софийската районна прокуратура, където започна ревизия на всички преписки, свързани с Божанов. Известно е, че много от сигналите срещу него са потъвали именно там.