За 17 години от присъединяването на България към ЕС има 375 км построени нови пътища, 1745 км ремонтирани и 10 на сто подменени жп линии, каза съветникът в Представителството на Европейската комисия в България Малина Кирова при официалното пускане на движението по тунел „Железница“, който е част от автомагистрала „Струма“.

От 2007 г. насам с европейско финансиране са ремонтирани 370 училища, 200 обществени сгради и 13 университета, което е малка част от инвестициите за 13,5 млрд. евро, каза още Кирова. По думите ѝ това е довело до нарастване на съотношението на брутния вътрешен продукт на глава от населението в България спрямо средноевропейското равнище от 35 процента през 2004 г. до 60 процента днес.

„Европейската солидарност е силна не само с размера на паричните и средства, а с добавената стойност на модернизацията, в която те се инвестират. Днес говорим не просто за светлина в тунела, а за най-дългия пътен тунел, построен досега на територията на страната“, каза още Кирова. Тя посочи, че досега построената част от АМ „Струма“ с над 580 млн. евро по програмата за сближаване подсилва и стратегическото, географско значение на България, като „оста България – Гърция може да е важна част и от „коридорите на солидарността“, наложени извънредно заради агресията на Русия спрямо Украйна“.

В бъдеще Европейският съюз ще продължи да подкрепя развитието на устойчива транспортна инфраструктура и подобряване на пътната безопасност в България с 1,9 млрд. евро по още мащабни проекти през програмния период до края на 2027 г., каза още Малина Кирова.

На официалната церемония министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков каза, че Програма „Транспорт“ вече дава ясен резултат, което осигурява свързаност в посока север – юг. Гръбнакът на икономиката е транспортната свързаност на една държава и колкото повече инвестираме в тази свързаност, толкова повече е работеща икономиката, туризма и всеки един отрасъл, посочи Гвоздейков. България разполага с модерни инфраструктурни съоръжения и става все по-добра европейска страна за живеене, каза още министърът на транспорта и съобщенията.

Източник: БТА