Различен протест от обичайните, които сме свикнали наблюдаваме, ще бъде организиран утре пред прокуратурата. Вместо родители да се оплакват от учители, както най-често се случва, този път родители и учители излизат заедно да защитят директора си, както и честта на училището – 43-то ОУ „Христо Смирненски“ в София.

Протестът ще е в четвъртък, 22 февруари, от 16.30 часа, пред Съдебната палата. Обявено е, че е срещу „безпрецедентния тормоз и порочния натиск“, на който са подложени ръководството на училището, педагозите, родители и децата от страна на трима родители. Те са посочени като „магистрат“, „човек с пагон“ и „хитрец“. Родители и учители ще протестират и срещу действията на спортен клуб, който „заради основателно настъпените му интереси и изгода, не жали време и познанства, за да продължи да ощетява децата на 43-то и тяхното право на истински часове по физическо възпитание и спорт.

От съобщението във фейсбук, в което е обявен протестът, става ясно, че въпросните трима родители многократно са подавали анонимни жалби срещу директора. Те негодуват срещу опитите да бъде „унижен и унищожен един всеотдаен директор заради чужди неправомерни интереси, който не жали време, енергия и себе си в името на децата и училището!“. За него те твърдят, че е директор, за когото няма ваканции и почивни дни и за кратко време е направил 43-то училище сред най-желаните в столицата. „За нас учителите и директора, Механизъм за противодействие на тормоза и насилието НЯМА, няма Координационен съвет, няма алгоритъм за взаимодействие между институциите. Има ежедневен натиск и тормоз“, казват още протестиращите. Те добавят, че Софийска градска прокуратура разследва директора, но задават реторичния въпрос: „По чии сигнали и кой работи там? Отговорът е ясен. Има ли „бухалка“ срещу директора, такава, каквато се разкрива в обществото ни всеки ден в новините?“.

БНР разказва, че конфликтът датира от март м.г. Оттогава за по-малко от година са подадени над 30 жалби до различни институции, не само МОН и РУО, но и Главна дирекция „Национална полиция“, Столична дирекция на полицията, Висшия съдебен съвет, Държавна агенция за закрила на детето, Софийски районен съд, АДФИ, 3-то РПУ, главния прокурор, министъра на правосъдието и омбудсмана. От края на май до средата на юли 2023 г. е имало проверка на АДФИ. Отначало в училището смятат, че тя е регулярна, тъй като са бюджетна организация. Впоследствие разбират, че се прави по сигнал, без известен подател. Миналата седмица е пристигнало писмо с наложена глоба от 200 лв. за административно нарушение на директора. След получаване на доклада, Софийска градска прокуратура започва досъдебно производство. Един от тримата родители работи именно там, разпределен след закриване на Специализираната прокуратура. Случаят стига до Главна дирекция „Национална полиция“, където директорката е разпитвана на 13 февруари.

Сред жалби има такива срещу класен ръководител – че е настройвал деца срещу един ученик, както и срещу забележка, направена в часа по физическо заради грубо държание, в резултат на която един от тримата родителите е подал жалба за психически тормоз и т.н. От училището са притеснени и от жалба на друг от тримата родители, който бил придружен със снимки от скрийншот на чат на една от синдикалните организации със снимки и лични данни на 55 преподаватели и служители.

За въпросния спортен клуб по бойни спортове пък става ясно, че той ползва ремонтирана с европейски средства спортна зала, намираща се в двора на училището. С решение на Столична община от ноември 2020 г. тя е предоставена за безвъзмездно ползване на спортния клуб. В него тренира детето на един от другите родители, подаващи жалби срещу училището.

Протестиращите настояват за среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, за пълно и обективно разследване на „връзки, контакти, зависимости, интереси и проверка за злоупотреба със служебно положение по жалбите срещу училището, учители и директора от МВР и прокуратурата“. Искат също така пълно и обективно разследване по използването на лични данни на учители и анонимните сигнали, както и на фактите и доказателствата за използването на учители с цел неправомерно влияние и изкривяване на истината по инциденти в училище.