Министерството на външните работи на Франция пусна видео в подкрепа на Украйна в навечерието на втората годишнина от началото на съпротивата на Киев срещу руската инвазия, започнала на 24 февруари 2022 г., съобщи Укринформ. Агенцията пояснява, че то е публикувано в социалната платформа „Екс“.

Видеото започва с цитат от поемата „Кавказ“ на националния герой на Украйна Тарас Шевченко: „Никога няма да бъде сломен духът ни, стремежът да бъдем свободни“.

„Две години след началото на руската агресия Украйна се сражава за възстановяването на своята териториална цялост в своите международно признати граници. Франция ще продължава да осигурява твърда подкрепа на Украйна и украинския народ“, се казва в публикувания в „Екс“ материал.

Укринформ припомня, че на 16 февруари във френската столица Париж президентите на Франция и Украйна Еманюел Макрон и Володимир Зеленски са подписали двустранно споразумение за сигурност. Агенцията посочва, че според документа Париж ще предостави на Киев 3 милиарда евро във военна помощ тази година и пълна подкрепа по пътя на присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО.