31 000 украински войници са убити, откакто Русия нахлу в Украйна. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция днес. Това е първият път, в който Украйна съобщава броя на убитите си войници.

Зеленски добави, че тази цифра не включва изчезналите лица. За съжаление, повечето от изчезналите вероятно са мъртви, но както показа последният обмен, двама от обявените за изчезнали, за чиято съдба не се знаеше нищо, се появиха на самия обмен, обясни президентът на Украйна.

Украинският президент каза още, че не може да разкрие броя на ранените украински войници, тъй като това ще помогне на Русия при военното планиране.

„Всеки борец, всяка съдба – трябва да бъде най-голямата ценност за държавата. Затова всяка загуба е болезнена и значима за нас“, допълни Зеленски.

Русия е загубила повече от 350 000 войници във войната в Украйна, но е успяла да компенсира загубите си в жива сила и техника, твърдеше британското министерство на отбраната преди ден, предаде БНР. Украинските военни също дадоха подобни данни за руските загуби. „Загубите на Русия не съвпадат с цифрите на Генералния щаб и са наполовина по-малко“, смята обаче Зеленски.

Американски доклад още от миналата есен сочеше за над 70 000 загинали и 120 000 ранени украински и над 120 000 загинали и 180 000 ранени руски военни.

Източници: OFFNews.bg