Германският канцлер Олаф Шолц потвърди позицията си да не бъдат доставяни крилати ракети с по-голям обсег „Таурус“ на Украйна, предаде ДПА.

„Ясен съм по въпроса. Моята работа като канцлер, като ръководител на правителството, е да бъда точен и да не създавам никакви подвеждащи очаквания. Съответно отговорите ми са ясни“, каза Шолц на пресконференция в Берлин вчера.

Германският канцлер заяви в отговор на въпрос дали подобно на министърката на външните работи Аналена Бербок вижда вариант за размяна на ракети с Великобритания вместо директна доставка за Украйна. Бербок спомена вчера за възможно предоставяне на крилати ракети „Таурус“ на Великобритания, която в замяна да изпрати на Украйна още ракети „Сторм шадоу“.

Преди това британският външен министър Дейвид Камерън не изключи подобен подход в интервю, публикувано през уикенда в германския вестник „Зюддойче цайтунг“.

Шолц обаче подчерта, че предоставянето на Украйна на ракети „Таурус“, които са с обсег от 500 километра, не би било оправдано.

Киев призова за първи път Берлин да му даде такива оръжия през май миналата година, припомня ДПА. Германският канцлер вече отхвърли искането – първо през октомври и след това отново преди две седмици.

Шолц повтори вчера, че не иска да предаде ракети „Таурус“ на Украйна, без Германия да може да проверява по какви цели са изстрелвани те – нещо, за което са необходими германски войници. Той отново отказа да изпрати такива оръжия на Украйна, като изрази опасения, че в противен случай Германия може да бъде въвлечена във войната.