Президентът на Венецуела Николас Мадуро подкрепи предложението на папа Франциск към Украйна за започване на мирни преговори и остро осъди изявленията на украинския президент Владимир Зеленски срещу папата. Венецуелският лидер смята, че Зеленски е „същият груб клоун като победения Гуайдо“.

Папата знае, че темата за Украйна е „голяма провокация и е настъпил моментът да започнем преговори за мир“, заяви Мадуро в понеделник в ефира на Venezolana de Television. Той подчерта, че „Венецуела ентусиазирано и силно подкрепя думите и призива на папата за мир в Украйна“. Мадуро добави, че папа Франциск, уважаван в целия свят, се застъпва за мир и преговори, а Зеленски неуместно го обижда. Той каза, че Зеленски му напомня все повече и повече за бившия самопровъзгласил се президент на Венецуела Хуан Гуайдо, който беше изоставен от венецуелската опозиция и който в момента е в Съединените щати. Венецуелският лидер смята, че Зеленски е „същият груб клоун като победения Гуайдо“.

По-рано в интервю за телевизионната и радиокомпания RSI Франциск призова за започване на преговорния процес за Украйна с участието на международни посредници. В същото време той добави, че когато някой види, че „е победен, че нещо не върви, трябва да покаже смелост и да преговаря“, за да предотврати най-лошото и да избегне нови смъртни случаи. В отговора си той използва израза „бяло знаме“, който прозвуча преди това в журналистически въпрос. Това беше изтълкувано от много медии като призив за капитулация на Киев. От Ватикана обаче посочиха, че папата е казал, че преговорите „никога не означават капитулация, а смелост“. В Киев бяха изразени критики на различни нива, а Министерството на външните работи на Украйна извика апостолическия нунций (посланик). Зеленски отхвърли инициативата на папата за мирно уреждане, наричайки я „виртуално посредничество“, добавя ТАСС.