„А авторът на думата „сглобка“ трябва да бъде качен на пиeдестал, защото той нанесе нечувана вреда на ПП“, каза пред Би Ти Ви пиар експертът и бивш съветник на „Продължаваме промяната“ Диана Дамянава.

С думите си тя разкритикува бившата началничка на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, от чийто есемес до Десислава Атанасова от ГЕРБ излезе думата „сглобка“, превърнала се в нарицателно за управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Дамянова заяви, че пълното мълчание на ГЕРБ и ПП-ДБ около коалиционните преговори означава със сигурност, че ще има ротация и общо управление. Тя е на мнение, че най-сетне се прави политика по западен модел и в България. Дамянова обаче отчете, че ПП-ДБ връщат Борисов във властта:

„Добрите сили“, както те наричат себе си, и „лошата кръв“, както ги нарече Христо Иванов, са намерили някакъв общ подход помежду си. В този общ подход те ще постигнат споразумение и това е 100 процента сигурно… Накрая означава, че ГЕРБ се връща във властта посредством някакъв документ.“

По думите на Дамянова Борисов умишлено е дал редица условия за преговорите, за да може после уж да отстъпи от тях. Според нея едно от тези условия е смяната на Асен Василев.

Тя добави, че официално ГЕРБ ще влезе във властта след четири години след няколко неуспешни опита да има „негерберско правителство“.

Дамянова заяви, че основният проблем е съдебната реформа. По думите ѝ в документа на ПП-ДБ, в който не се иска подкрепа от ДПС, може да е заложена мина за съдебната система. Тя настоя да бъде даден отговор дали изключването на партията на Доган и възможността за тематични мнозинства цели именно това, тъй като попълването на Антикорупционната комисия, какъвто пример даде тя, изисква мнозинство от 160 гласа, с каквито ГЕРБ и ПП-ДБ не разполагат.