Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) отхвърли твърденията, че базирани в Украйна въоръжени групировки са преминали на руска територия, съобщи Ройтерс, като се позова на РИА Новости. ФСС заяви, че руските сили са ликвидирали 100 души и са разрушили няколко бронирани машини, докато са отблъсквали опити за нахлуване в руските Белгородска и Курска област, предаде ТАСС.

„От 10 март ФСС на Русия, съвместно със спомагателни подразделения на въоръжените сили на Русия, пресече няколко опита за нарушаване на държавната граница […] Унищожени са 100 души жива сила на противника, шест танка, самоходна артилерийска установка „Цезар“, 20 единици бронирани машини, опорен пункт“, съобщи Центърът за връзки с обществеността към ФСБ. Центърът опроверга публикувани в социалните мрежи данни, че противникови части са навлезли в някои руски населени места, намиращи се близо до границата с Украйна.

По опиталите да проникнат на територията на страната украински части бяха нанесени авиационни, ракетни и артилерийски удари, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Руската армия прави всичко необходимо във връзка с украинските удари с дронове и ракети срещу територията на Русия и остава в бойна готовност, заяви Кремъл след вълната от украински атаки тази нощ, предаде Ройтерс.

Украйна удари през нощта цели на територията на Русия с най-малко 25 дрона и девет ракети в масирано нападение, което предизвика пожар в голяма руска петролна рафинерия на втория в света най-голям износител на петрол.

Пожар избухна в горивно-енергийния комплекс НОРСИ близо до град Нижни Новгород, четвъртата по големина рафинерия в Русия, след украинска атака с дронове, заявиха руски официални лица. Комплексът, който е собственост на руската нефтодобивна компания „Лукойл“ и официално носи името „Нижегороднефтеоргсинтез“, се намира на около 430 км източно от Москва.

Рафинерията НОРСИ преработва около 15,8 млн. тона руски суров петрол годишно или 5,8% от общия обем на рафинирания суров петрол по данни на нефтопреработвателната индустрия. Според данните рафинерията произвежда около 4,9 млн. тона бензин, което представлява 11% от общото количество бензин, произвеждан в Русия, 6,4% от дизеловото гориво, 5,6% от мазута и 7,4% от авиационното гориво в страната.

Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрожденко заяви, че украински дрон е бил унищожен в покрайнините на град Кириши, където се намира рафинерията „Киришинефтеоргсинтез“ на руската нефтодобивна и газодобивна компания „Сургутнефтегаз“.

Тя е една от двете най-големи рафинерии в Русия, където се преработват около 17,7 млн. тона руски суров петрол или 6,4 % от общото количество за страната според източници от нефтопреработвателната индустрия. Според данните рафинерията произвежда около 2,3 млн. тона бензин, което представлява 5,3 % от общото количество, произвеждано в Русия, 7,6% от дизеловото гориво, 16,3% от мазута и 3,4% от авиационното гориво в страната.

Източник: БТА