Командир от палестинското ислямистко движение „Хамас“ е бил убит снощи в град Рафах в южната част на ивицата Газа, съобщи израелската армия, цитирана от ДПА.

Въз основа на разузнавателна информация изтребител е „атакувал прецизно и е ликвидирал терориста от оперативното звено на „Хамас“ в района на Рафах“, се казва в изявление на военните.

Мохамед Абу Хасна „е бил оперативен работник по бойната поддръжка във военното крило на „Хамас“. Той е участвал и в поемането на контрола върху хуманитарната помощ и разпределянето ѝ между терористите на „Хамас“, заявиха израелските въоръжени сили.

Хасна също така е координирал дейността на различни подразделения на „Хамас“, се казва в съобщението, като се добавя, че той е отговарял и за оперативен център, който е предавал информация за позициите на израелската армия, за да помогне при атаките на „Хамас“.

Израел планира да извърши военна офанзива в Рафах въпреки международните предупреждения, посочва ДПА. По някои оценки в момента 1,5 милиона палестинци се намират в града, след като са били принудени от сраженията да напуснат домовете си в други райони на ивицата Газа.

Войната беше предизвикана от клането, при което на 7 октомври бойци от „Хамас“ и други екстремистки групировки убиха около 1200 души в Израел и отвлякоха 250 други.