Със 149 гласа „за“, 50 против и трима въздържали се парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България. Точката е извънредна и бе предложена да е част от дневния ред на депутатите за днес, съобщава БНР.

Остра бе реакцията на опозицията в лицето на „Възраждане“ и БСП за технологията на американските ядрени реактори, управляващите запазиха мълчание. Към момента на площадката на „Козлодуй“ работят два реактора с руска технология. През декември на 2022 година „Уестингхаус“ подписа 10-годишен договор за доставка на свежо ядрено гориво за един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, като доставките ще започнат през 2024 година. Ядреното гориво ще се произвежда в завода на „Уестингхаус“ във Вестерос, Швеция, като това е единственият напълно независим от руски доставки и технологии проект. Министерският съвет одобри доклад на министъра на енергетиката за предприемането на действия по изграждането на блок 7 и 8 на АЕЦ Козлодуй с американската технология. От опозицията остро критикуваха начина на подписването на споразумението, цената и технологията. 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов нарече унижение и предателство и опасност от затваряне на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Това, че се предвижда 2/3 от производството на електроенергия в България да стане собственост на чужда държава, това не е никакъв проблем. Ако си зависим за 10% от своето индустриално производство за газови енергоносители от Русия, това е огромен проблем. Това е зависимост. Ако обаче си зависим енергийно от САЩ за нещо много по-драматично, защото производството на ток е много по-важно, отколкото вноса на газ, това вече е как беше евроатлантическа солидарност“, възмути се той. 

Борислав Гуцанов и Румен Гечев от БСП за България определиха действията на правителството като слугинаж и нарушение на всички принципи в Европейския съюз. „Кооперация не може да си построите, тоалетна не можете да си построите на идеен проект без да има нужните документи, а тука ядрена централа ще строите по този начин“, добави Гуцанов. „Твърдяхте, че скъпо ще струва Белене и излезе, че сега вие ми предлагате, от една страна, фантастично високи цени, и второ – цени без таван“, посочи Румен Гечев.

Източник: БНР