Швейцария се застъпва за приобщаващ подход за намиране на път към мира в Украйна, като се вземат предвид различните мнения и включването на Русия в мирния процес. Това заяви пред ТАСС официалният представител на швейцарското външно министерство Пиер Ален Елчингер.

„За Швейцария е изключително важно да се обединят различни гледни точки и предложения за възможния път към справедлив свят“, каза той, отговаряйки на въпрос на кореспондент на ТАСС за подготовката на Берн за конференция за Украйна, планирана преди лятото. „В допълнение към възгледите на Украйна, Русия, Европа и Северна Америка е особено важно да се изслуша глобалният Юг, който играе важна роля в намирането на път към прекратяване на огъня и мирно споразумение, и накрая да се включи Русия в този процес”, подчерта официалният представител на външнополитическото ведомство.

Според Елчингер швейцарското външно министерство „следва приобщаващ подход, който надхвърля само западната територия“. „Този ​​подход на швейцарския дипломатически апарат има за цел да започне конструктивен процес, който може да доведе до мир. Дипломатическото ведомство изхожда от факта, че „този процес в крайна сметка трябва да осигури участието на Русия в мирната динамика“. В същото време Елчингер не даде пряк отговор на въпроса на ТАСС дали Швейцария ще покани Русия на подготвяната в момента конференция за Украйна.

По-рано Берн отговори положително на искането на президента на Украйна за провеждане на мирна конференция на високо равнище в Швейцария. На брифинг в ООН на 23 февруари външният министър Иняцио Касис каза, че такъв форум, който Швейцария възнамерява да свика преди началото на лятото, ще се проведе на ниво министри. Той също така подчерта, че става дума за „търсене на начин, който рано или късно да гарантира включването на Русия“ в този процес.