Руската армия много ефективно използва целеуказване срещу украинските въоръжени сили с помощта на разузнавателни дронове. Това заяви военният колумнист на американското списание ForbesДейвид Акс.

Някъде в сряда или преди това три десантни хеликоптера Ми-8 или Ми-17 от 12-та армейска авиационна бригада на украинската армия кацнаха в поле в Новопавливка, на 35 мили западно от фронтовата линия извън руините на Авдиевка в източна Украйна.

Изглежда хеликоптерите се презареждаха за дневна ракетна атака в подкрепа на украинските бригади, държащи нова отбранителна линия, преминаваща през селата Бердичи, Орливка и Тоненьке.

„Екипажите на Милс — поне по един пилот и втори пилот — вероятно не са планирали да останат на земята дълго време. Но това беше достатъчно дълго, за да може подобрената руска верига за унищожаване на дрон-артилерия да работи, както е проектирано.

Касетъчният боеприпас е избухнал над хеликоптерите на 12-та бригада, повреждайки най-малко два от тях и очевидно убивайки двама летци: Ярослав Кава и Андрий Бакун . Един Мил успя да отлети, преди заредените с експлозиви дронове да се вмъкнат, за да довършат двамата, които не избягаха.

Ударът продължава стряскаща поредица от убийства за руските сили в Украйна. Само през последната седмица или повече руснаците извадиха от строя първата си украинска високомобилна артилерийска ракетна система , първите си пускови установки за украинска батарея за противовъздушна отбрана Patriot , а сега и чифт хеликоптери.

Досега трябва да е очевидно, че веригата за убийства на руснаците – свързаните в мрежа дронове и артилерия, които им позволяват да забелязват цели дълбоко зад фронтовата линия и да ги удрят, преди да се движат – се подобрява, бързо.

На теория Русия разшири войната си срещу Украйна преди 25 месеца с бърза верига за убийства, базирана отчасти на мрежата за данни Стрелец, която обединява данни за насочване от дронове за наблюдение и други разузнавателни средства със системите за управление на огъня на артилерийските батареи“, пише още Дейвид Акс.

На практика Стрелец и други руски целеви мрежи рядко работеха по предназначение – и най-вече по човешки причини. Казано по-просто, висшите руски командири не вярваха на младшите руски командири да открият огън въз основа на нови — и мимолетни — разузнавателни данни.

Руснаците разполагат повече и по-добри дронове за наблюдение, предаващи по-добри данни по по-стабилни мрежи до повече артилерийски батареи на фронтовата линия и екипажи на атакуващи дронове.

„Русия използва нова технология, за да подобри връзките между сензор и стрелец“, пише Блеър Батърсби, старши офицер от британската армия, за тренировъчното командване на американската армия. Нещо повече, руските командири изглежда дават повече свобода на действие на фронтовите сили да действат сами.

Наблюдавайки по-дълбоко и стреляйки по-далеч, по-бързо и по-точно, руските сили смекчават един от дългогодишните си недостатъци – и притъпяват това, което някога беше ключово украинско предимство. Относителната свобода на движение, която бавното насочване на Русия предостави на украинските сили.

За украинските командири трябва да е болезнено очевидно, че техните сили вече не са в безопасност в рамките на 50 мили от фронтовата линия – особено докато са на открито през деня.

Те имат два избора. Издърпайте техните собствени хеликоптери, ракетни установки и батерии за противовъздушна отбрана по-далече от предната страна или добавете защита. Украинците биха могли да прекъснат руската верига за убийства, като заглушат или свалят дронове за наблюдение, които обикновено са първите звена във веригата.

Но това означава разполагане на повече смутители и системи за противовъздушна отбрана, като и двете в момента са в голямо търсене и недостиг.

Съюзниците на Украйна биха могли да помогнат, разбира се. Но най-големият му съюзник, Съединените щати, изпрати само един пакет военна помощ през почти трите месеца, откакто проруските републиканци в американския Конгрес започнаха да блокират ново финансиране за Украйна, казва още Дейвид Акс.