Застреляният от наемен убиец брокер на влияние в съдебната власт Мартин Божанов – Нотариуса е финансирал концерт на Лили Иванова, изнесен на 6 декември 2021 г. в представителната Тържествена зала на 5-звездния хотел „Милениум“ в чест на 25-ата годишнина на Върховния административен съд (ВАС).

Според непотвърдения слух, който циркулира из коридорите на Съдебната палата, Мартин Нотариуса лично е платил хонорара от 50 000 лева за музикалната изява на Лили Иванова пред висшите съдии чрез дружеството „Ес Ес Холидей“, чрез което е стопанисвал и частния клуб за магистрати „SS club”.

След смъртта на Божанов стана известно, че сред редовните посетители на частния клуб допреди закриването му през 2022 г. е бил тогавашния главен прокурор Иван Гешев, както и куп други мастити магистрати. До този момент обаче компетентните институции отказват да разкрият извършваните плащания от фирми на Нотариуса към физически и юридически лица и поради тази причина е невъзможно да се провери дали наистина „Ес Ес Холидей“ е платило за концерта на Лили Иванова пред съдиите от Върховния административен съд.

За поздравителния концерт на естрадната прима се разбра от профила на Лили в социалната мрежа Фейсбук още на 6 декември 2021 г., когато тя публикува следното съобщение: „Специални благодарности на Върховния административен съд за любезната покана да бъда част от празника по случай 25-годишнината му! Уважаеми съдии, бяхте прекрасни! Благодаря за аплодисментите Ви! Нека Новата 2022 г. Ви донесе здраве, щастие и много успехи!“. Лили Иванова публикува и снимки със съдии и се изфука със стилна кошница от любимите бели рози, подарена й от председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Магистрати си спомниха пред „Уикенд“, че на разточителният банкет на съдиите в 5-звездния хотел „Милением“ в центъра на София са присъствали над 150 гости, но сред тях не е бил забелязан Мартин Божанов. „Може и да е присъствал, но аз да не съм разбрал, тъй като научих за съществуването му след като го убиха“, коментира съдия от ВАС.

В началото на седмицата прокурорката от Софийска районна прокуратура Вероника Димитрова обяви по време на изслушването си пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, че Мартин Нотариуса е бил на коледното парти на Софийска районна прокуратура през 2021 г. в Банско. Според думите й, на банкета присъствал не само Божанов, но и адвокат Велимир Атанасов, който е сочен като част от бандата за манипулиране на съдебни дела и обвинителни актове на Нотариуса.

„Двамата бяха на банкета и бяха заедно с участниците на Софийска районна прокуратура. Към онзи момент не знаех кои са те, тогава ги видях за първи и последен път. Направи ми впечатление, че тези двамата не ги познавам, но не съм приела критично или притеснително присъствието им. Мислех, че са приятели на някого и са поканени. Не сме се запознавали, никой не ми ги е представял“, призна Вероника Димитрова, която към онзи момент е била командирована от няколко месеца в Софийската градска прокуратура. Тя била на партито със съпруга си и седяла в близост до бившия вече шеф на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, за която усилено се мълви, че е била любовница на Нотариуса.

Лавината от разкрития за неформалното влияние на Мартин Божанов над прокурори и съдии предизвика яростна декларация, разпространена от приближената до временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов Асоциация на прокурорите.

В пространната писмена позиция на Асоциацията се твърди, че се провежда „приватизация на прокуратурата, паралелни „разследващи“ формации, които организират зрелища и своеобразно риалити, за да ги унижават, и всичко това в услуга на провеждаща се „приватизация“ на прокуратурата“. В позицията си прокурорите заявяват, че „деструктивните процеси за създаване на сатанизиран образ на прокурорите, за които са алармирали, вече са се разгърнали в пълен обхват“ и че това е довело до прибързани изменения в Конституцията, с които се посегнало на независимостта на прокуратурата, а процесът продължава и с проекта за нов Закон за съдебната власт.