„Имаме боричкане на две козлета. Проблемът е, че не само двете козлета ще паднат в реката, във водата, а и всички, които са на моста.“ Това описание на настоящата политическа ситуация направи пред БНР политологът проф. Александър Маринов, преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“. Създава се впечатление за театър, но кризата е реална, смята той. „Боричкането продължава. Извиването на ръце продължава. Все пак може би е по-голяма вероятността да се спогодят, но от това нищо добро няма да произтече“, коментира политологът.  

Предсрочните избори са по-малкото зло, коментира проф. Александър Маринов и прогнозира, че само след няколко седмици, каквото и да е разписано в бъдещото споразумение за управление, двете формации ще се сблъскат. Тези две сили са антагонистични. Техните интереси не могат да бъдат примирени. Те разглеждат принудителното си и неискрено партньорство като възможност всяка от тях да нанесе щети на другата, поясни Маринов. По думите му, гласоподавателите на тези две сили не са гласували те да управляват заедно, а сега „са се прегърнали“. „Ако те лъжат избирателите си, отиваме много далеч от парламентарната демокрация“, добави той.

Противоречията се пораждат от желанието за решаващ контрол върху ключови структури на властта. ГЕРБ и ДПС вече контролират значителна част от тези системи, посочи той.

Ако правителството се случи, в него ще има числен паритет, но ГЕРБ предлага опитни администратори и политици, отбеляза проф. Маринов в предаването „Преди всички“. „Хора, които много добре владеят механиката на държавното управление и в сравнение с тях хората на ПП-ДБ във властта са като едни пионерчета.“

Ако в САЩ спечели Тръмп, това „ще промени насочеността на американската политика, ще предполага друг вид баланси вътре в НАТО и ние ще бъдем някъде между ритниците на атовете“, коментира още политологът. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Източник: БНР