Западните страни формираха своята реакция към президентските избори в Русия и резултатите от тях още през втората половина на миналата година. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на телевизионния канал „Соловьев Live“, предаде ТАСС.

„Реакцията беше написана няколко месеца преди това (преди президентските избори в Руската федерация – ТАСС), някъде в края на 2023 г. – втората половина на 2023 г. Те я оформиха и след това започнаха да я изпълняват в ешелон, така да се каже. Започнаха да коментират нашите избори, дори резултатите, в самия край на 2023 г. – началото на 2024 г. Нищо не ги притеснява, дори това, че хората още не са ги номинирали, те вече ги коментираха”, каза тя.

Както подчерта Захарова, всичко показва, че народът на Русия се е обединил около президента. „И те (западните страни) изиграха значителна роля в това, като се има предвид агресията, която разгърнаха. Опитаха се да представят това като нещо нелегитимно. И сега, така да се каже, започна истерията по план, част 2, когато започнаха изборите. И тогава, преди да са свършили, апогеят на тази лудост вече беше започнал“, добави тя.

Запарова изтъкна, че първите, които САЩ са „пуснали“ да реагират на резултатите от изборите, са били „тези, които изобщо не уважават“ – Германия и различни международни структури. „По някаква причина, очевидно, САЩ най-много не харесват именно Германия, по някакви свои специални причини, защото продължават да правят от Берлин такъв полезен идиот“, каза тя. – И вижте как Германия започна да пуска кратки съобщения в социалните мрежи, след това пуснаха Бербок, след това на правителствено ниво заговориха как няма да признаят руските избори и няма да наричат ​​президента президент. След това същата вълна се разпространи в целия Европейски съюз“.

Едва след това, „на фона на маргинализиращите се и маргинализиращи се членове на ЕС“ последва реакцията на САЩ, отбеляза Захарова. „Пуснаха (представители на западни държави) като буквално мелези, джавкащи агресивно срещу нас, а след това излязоха самите Съединени щати“, заключи официалният представител на руското външно министерство.