Тбилиси заяви, че няма да спира въздушния трафик с Русия, да се присъединява към санкциите и освобождава от затвора бившия президент Михаил Саакашвили. Това е отговор на поставените от Киев условия за нормализиране на двустранните отношения. Преди малко по-малко от три години Грузия и Украйна се съгласиха да се присъединят заедно към Европейския съюз и създадоха „Асоциативно трио“ с Молдова. Защо по-късно дори посланиците бяха отзовани?

Кой е властта тук?

Поредният кръг от размяна на претенции започна с факта, че бившият министър на правосъдието и бивш главен прокурор на Грузия Зураб Адеишвили беше част от украинската делегация, която проведе преговори в Берлин и Брюксел. Това никак не се хареса на Тбилиси, тъй като там го смятат за престъпник. За злоупотреба с власт, организиране на нечовешко и унизително отношение към лишени от свобода, фалшифициране на доказателства и натиск върху свидетел той е осъден на 4,5 години затвор. Всичко това обаче се случи при Саакашвили, а сега Адеишвили е гражданин на Украйна, съветник на главния прокурор. Киев отказа да го екстрадира.

Грузинското външно министерство изрази загриженост. ЕС реагира доста остро. По-специално Тбилиси беше обвинен в „дезинформация“ и опит за „неправилно тълкуване“ на случващото се. Много неприятно за перспективите за европейска интеграция. В закавказката република обаче предстоят парламентарни избори, така че поне до есента за управляващата партия „Грузинска мечта“ вътрешният дневен ред е по-важен от външния. По-специално това означава, че членовете на екипа на радикалния опозиционен лидер Саакашвили трябва да бъдат преследвани, където и да се появят.

На този фон ръководителят на фракцията на “Слуга на народа” във Върховната Рада Давид Арахамия заяви: ако Тбилиси иска нормализиране на отношенията, е необходимо да освободи Саакашвили и да прекрати сътрудничеството с Москва. На свой ред опозиционният депутат в грузинския парламент и бивш началник на украинската полиция Хатия Деканоидзе обвини олигарха и основател на управляващата партия Бидзина Иванишвили в „предателство“ на Киев и „служене“ на Путин.

Това не е първият път, когато националните интереси на Грузия влизат в конфликт с интересите на Украйна и нейните партньори. Така през пролетта на 2022 г. Тбилиси забрани на чартърен полет да лети до Варшава с няколко десетки бивши военни на борда. От Полша те трябваше да отидат в Киев, за да укрепят отбраната там. Киев веднага отзова посланика, а Зеленски обвини Грузия в неморалност.

Година по-късно грузинският посланик беше изгонен – поради факта, че „украинецът“ Саакашвили е бил измъчван в подземията на Тбилиси.

Операция “Освобождение”

„Зураб Адеишвили е известен като престъпник, рано или късно правосъдието ще стигне до него и, подобно на Михаил Саакашвили, той ще попадне в затвора“, уверява председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили.

Тбилиси се опасява, че Западът ще накара президента Саломе Зурабишвили да помилва бившия държавен глава и това ще дестабилизира политическата ситуация. Според Папуашвили, самата президентка може да се интересува от това, тъй като слуховете за възможното освобождаване на Саакашвили поддържат интерес към нейната фигура. Припомняме: през 2023 г. „Грузинска мечта“, след като неуспешно се опита да уволни Зурабишвили, я обяви за нарушител на конституцията и спря всякаква комуникация с нея.

Един от лидерите на проправителствената „Сила на народа” Гурам Мачарашвили дори нарече привържениците на освобождението на Саакашвили членове на „партията на глобалната война”. „Ако Зурабишвили го помилва, това ще бъде знак, че чужди сили откриват пряк огън срещу грузинските власти“, подчерта той. Неговият съратник Гия Абашидзе смята, че „партията на световната война“ иска „постоянен хаос“ в Грузия, за да въведе външен контрол над държавата.

Държава на кръстопът

Заместник-ръководителят на Института за страните от ОНД Владимир Жарихин отбелязва, че правителството в Тбилиси изобщо не е проруско, а прогрузинско. За него Саакашвили и членовете на неговия екип са грузинци, а не украинци, както се опитват да ги изкарат в Киев.

Експертът също така не изключи, че просташкият начин, по който Украйна води външната си политика, в крайна сметка ще доведе до тежки последици. „Не е само Грузия, те също се отнасят към папата по този начин. Освен това, колкото по-сложна е ситуацията в страната, колкото по-малко пари и боеприпаси дават на Киев, толкова по-истерични са украинските власти“, каза експертът в интервю за РИА Новости.

Грузинският политолог Арчил Сихарулидзе, говорейки на кръгла маса в ИМЕМО, подчерта: официално Тбилиси не харесва наглостта на Киев. Това важи особено за опитите грузинците да бъдат учени на демокрация и да им наложат „голям брат“. „Преди две години всеки проевропейски грузинец би се изсмял от сърце, ако му беше казано, че Украйна е демократична страна. А сега не само властите, но и опозицията се опитват да обяснят на украинските си колеги, че няма нужда да говорим за освобождаването на Грузия. Ако Киев не се вслушат, отношенията може да бъдат подкопани на фундаментално ниво“, предупреждава той.

В същото време предстоящите парламентарни избори в Грузия най-вероятно ще станат най-„скучните“, смята експертът. “Грузинска мечта” ще спечели, но едва ли ще получи конституционно мнозинство. Умората от играта ще си каже думата. Колкото до проевропейската опозиция, тя отдавна се дискредитира.

Според Сихарулидзе на всички е ясно, че присъединяването към ЕС е още много далеч и противниците на сегашното правителство нямат други насоки. Освен това в обществото е установено правило: Западът може да има собствено мнение, а грузинците – своето.

Превод: В. Сергеев