Очаквам извинение за епитетите и обидите. Това каза по време на брифинг на ГЕРБ-СДС в парламента кандидатът за министър-председател Мария Габриел, цитирана от Нова телевизия
Тя подчерта, че за 9 месеца не си е позволила нищо подобно. „Не съм нарушила Конституцията, указът е за назначаване на премиер. Всички министри, които и сега са такива, са поели ангажимент за период от 18 месеца„, допълни Габриел. „Тяхно право е да си направят отвод, но в този момент може да бъде изтълкувано по различен начин. България има нужда от правителство, стабилност, както и ясно да заяви, че има нужда от кабинет на споделена отговорност. В него ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени. Тук идва и ясна заявка за политическо представителство. Сега е моментът да покажем своята отговорност пред България”, каза още кандидат-премиерът.

„Преди 9-10 месеца, в една странна конфигурация, взехме решение да има правителство. Изкарахме 9 месеца заедно с ПП-ДБ, през което време дадохме десетки пресконференции заедно с колегите. Аз се учудвам, че за 9 месеца да не използват епитети. Когато използваш такива епитети, като тях снощи, показваш едно истинско лице. И дадените от вера декларации за отказ, са в нарушение на договорката ни, че кабинетът ще работи 18 месеца“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от novini.bg.

Като им гледам командировъчните, министрите на ПП-ДБ не спряха да пътуват в чужбина, мислейки че приключват. Нито спряха да взимат решения за стотици милиони, допълни той.

В желанието си да има стабилно правителство, от ГЕРБ бяхме готови на ротация само на Габриел и Денков, дадохме му и пост на вицепремиер. Нашият преговорен екип хвърли всички усилия да има кабинет, разкри Борисов.

„Спорът беше само за министър Тагарев. Направихме компромис за всички други министри, а знаете мнението ми за спортния министър, например. Приеха Жечо Станков, но поискаха сегашния министър Румен Радев да стане шеф на БЕХ. Не мога като тях да зачеркна тези 9 месеца в разговори и в решения за проблемите на хората. Във всички преговори знаехме, че тези хора от списъка много желаят да са министри… снощи разбираме, че не искат. Вече е много трудно да се върнем назад.“

„Кое ги накара вчера да покажат вчера истинското си лице – каква споделена отговорност има, когато зад ПП-ДБ снощи застанаха 11 от 19 министри“, попита Борисов.

Дружбата на ПП-ДБ с ДПС е по-голяма, отколкото си представяте. Ние с ДПС в смесените райони се бием!

„Трябва да накарам 69 народни представители за Асен Василев, въпреки епитета му към Мария Габриел. За 3 години Василев четири пъти беше министър на финансите. Докладът на МВФ показа, че той е мачкал дефицита, правил е така, че да се вдигнат данъците. С кое го обидихме – че му дадохме 100% власт във финансите, данъците и Митниците.“

„Ако не получим извинение за обидите към Мария Габриел и ГЕРБ, “Промяната” няма да получат нашите 69 гласа за правителство и отиваме на избори. Ако присъствате на „лидерска“ среща, на която Кирил Петков чупи шишета, ще искате ли да участвате в такава. ГЕРБ има един лидер, ПП-ДБ няколко“, коментира той.