Размаханото от ГЕРБ вчера споразумение, което е било подписано от Мария Габриел, не е било съгласувано окончателно с ПП-ДБ. От него са липсвали договорки за сроковете за реформа в службите за сигурност и за падането на следствената тайна при промените в съдебната власт. Това стана ясно от интервю на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков пред Нова тв.

Петков обясни, че са се съгласили в споразумението с ПП-ДБ до 31 юли т.г. реформата в службите да е завършена. „Появява се една дама (Рая Назарян – бел.ред.) с документ, подписан от Мария Габриел, отваряме и виждаме, че вътре я няма датата за службите, че го няма това, за което говорихме“, посочи той. Освен за шефовете на служби другата разделителна линия между ПП-ДБ и ГЕРБ била и разпоредба за следствената тайна, която ПП-ДБ настоява да се сваля, когато има специални случаи като този с Нотариуса. „Явно беше, че има голям страх и той не идва от нас, а от хората, които ще са сменени, които имат тайни и информации за миналото“, посочи той, призовайки Бойко Боридов „да спре да се страхува“ и да седне на масата. „Имаме държава, имаме лидер, не може да пратиш 4 -ма човека, които да бъдат изпържени. Трябва да има лидерство, отговорност, гръбнак“, заяви той. Петков посочи, че е казал на Борисов: „Страхът е най-лошият съветник“.

„Това, което видяхме вчера, беше безпрецедентно. 100 човека се бяхме събрали, министри, парламентарната група, всички не можехме да повярваме, че бе направена такава политическа измама. В предложения кабинет имаше хора, които не знаеха, че ще са там. И вие можеше да сте в листата! Така да съберете хора и да изненадате т.нар. ви „партньор“ от телевизията, това беше като концерт-изненада“, допълни още той.

Петков посочи, че 12 дни са преговаряли с ГЕРБ и никога не им е била представяна такава комбинация от министри, каквато предложи Мария Габриел. По думите му не е случайно, че ГЕРБ са поискали министерствата, където руското влияние продължава да е най-силно – на енергетиката и на отбраната. „Трите места, където имаше най-голям натиск от страна на ГЕРБ за това да има техни хора, бяха енергетиката, отбраната и страхът да се сменят службите. Това са трите аспекта, където Русия, в последните 30 години, е държала най-много да има контрол“, допълни той.

Петков повтори, че съжалява Мария Габриел, „защото е хвърлена под автобуса, репутацията й е унищожена и този начин на действие не е нейна природа, а се е поддала на натиска на Бойко Борисов“. „Мария Габриел направи огромна грешка и слабост, че е позволила да бъде натисната от Бойко Борисов. Не може да си лидер на партия, да знаеш, че хвърляш държавата в хаос и да не се появиш да седнеш на масата. Той не само, че не се появи, той се скри, не си вдига телефона в последните 10 дни“ заяви той.

„Ситуацията е: Исках да подпиша споразумение, но нямах желание! Затова пратих Мария Габриел да подпише сама ♦️подменен♦️ текст некст на споразумение, в което липсват нещата, които ме „страхуват“, написа във фейсбук и Лена Бориславова от ПП.

Петков призна, че не знае какво ще се случи оттук нататък, защото ситуацията е безпрецедентна. „Ще се съберем всички, ще използваме колективния разум да мислим как да се излезе от тази безпрецедентна ситуация“, заяви той. „Когато мандатът дойде при нас, ние ще съберем всички национални съвети на коалициите в ПП-ДБ и няма да бързаме, а ще мислим. Няма да бягаме от политическа отговорност. Идеята да се хвърля държавата в хаос е най-лесната. Но това не е детска играчка. А ГЕРБ ни помогнаха да осъзнаем колко сме силни заедно в нашата коалиция“, добави той. По думите му ГЕРБ трябва да разберат, че старият модел е приключил.

ШАНС

„Не бяхме предупредени какво ще се случи. То е напълно неприемливо на политическата логика. Единственият начин за позитивно решение е да се върнем на правилния път за търсене на съгласие. Можем да довършим преговорите по някакъв разумен начин, с участието на лидерите“. Това обяви тази сутрин акад. Николай Денков пред Би Ти Ви. Той призна, че не е обсъждал тази възможност с колегите си в ПП-ДБ и каза, че не е сигурен, че другите лидери в ПП-ДБ са готови на този вариант, като подчерта, че това е негово лично мнение като единствена възможност за излизане от нелепата ситуация, в която бяха поставени от ГЕРБ.

„Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие на България“, коментира Денков, попитан как така е готов да преговаря с „красивото лице на мафията“. Премиерът в оставка разказа и как вчера са прекъснати преговорите: „Дойде пресаташето на ГЕРБ вчера на преговорите и каза: Време е! И станаха и си тръгнаха“.

„Борисов две седмици не вдигаше телефона на никого, не участваше в тези преговори и вероятно сега ще се опита да прехвърли цялата вина за тази нелепа ситуация, в която се намираме, на преговорния си екип“, коментира още Денков. Той няколко пъти повтори: „Не виждам друга конфигурация, като отидем на избори – какво ще получим на тях?“. „Търсим стабилно правителство, което работи по определена програма – европейско развитие, развитие на икономиката, неща, които някой трябва да свърши“, подчерта той. Денков бягаше от негативни определения с думите, че го интересуват действията.

Попитан какво ще стане, ако това мнозинство не им позволи да направят правилната съдебна реформа, премиерът в оставка потвърди, че тогава разпускане на парламента е единственият вариант. Той каза още, че смяната на Тодор Тагарев е една от изненадите на вчерашния ден и че никога не е обсъждан пред тях Христо Гаджев за поста. Тази рокада обаче беше обществена тайна от дни.

„Ние сме разумни хора. Личното ми мнение – да, бихме могли да се върнем (на преговори – бел. ред.). Аз ще предложа на колегите, но трябва да решим заедно“, коментира пред Би Ти Ви и ген. Атанас Атанасов, лидер на „Демократична България“, Той допълни, че ПП-ДБ ще седнат да обсъдят какво се случва. „Даваме си сметка, че обществото не иска избори“, каза той. Той коментира ,че няма как мандатът, който Мария Габриел е върнала на Румен Радев, да се смята за изпълнен, при положение, че няма съгласие от половината хора, посочени за министри. „Защо се бърза за 24 часа при условие, че имаме една седмица?“, попита отново Атанасов.

СРИВЪТ Е ЗАРАДИ ДПС

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов даде пред БНТ обяснение защо се случи вчерашният скандал. Според него причината е ДПС. ГЕРБ променили рязко поведението си, след като станало ясно, че ДПС няма да има определяща роля в реформата на съдебната система и при регулаторите. „Пеевски управлява сутрин ГЕРБ, следобед – ДПС. На ежедневна база“, каза Иванов. Той продължи, че ГЕРБ са взривили процеса и са ни вкарали в политическа криза заради ДПС. Иванов твърди, че е било буквално въпрос на дни България да се придвижи по-напред към Еврозоната и тъкмо тогава е настъпил сривът. Съпредседателят на ДБ напомни как ГЕРБ са започнали да бавят реформите, когато е назряла смяната на шефовете на службите. ПП-ДБ са настоявали за краен срок за смяната.

ОТКАЗ

Една от трите партии в „Демократична България“ – „Зелено движение“, обяви във Фейсбук, че не подкрепя предложения от Мария Габриел кабинет с мандата на ГЕРБ. „Националният съвет на „Зелено движение“ взе решение, че няма да подкрепи кабинетът на Мария Габриел, защото нито едно от нашите условия за подкрепа не е изпълнено – не са ясно разписани реформите във всички сектори, необходими за развитието на България, липсват управленческа и законодателна програма гарантиращи реформите, темите за околна среда, енергиен преход, адаптация към климатичните промени и подобряване качеството на живот на българите, липсва яснота по отношение политическата отговорност към членовете на кабинета“, посочиха оттам.