Най-големият депозитар в света “Евроклиър” спечели 4,4 милиарда евро от замразени руски активи миналата година. Наблюдателите са убедени, че щом тези пари започнат да се харчат, последствията няма да закъснеят. Опитите да се печели от чужди пари застрашават депозитаря от фалит, което ще застраши финансовата стабилност на ЕС.

Прибиране в ръце

Властите на ЕС и САЩ замразиха руски активи на обща стойност 260 милиарда евро. От тях 190 се държат в “Евроклиър”. През изминалата година депозитарят е спечелил 4,4 милиарда евро от своите инвестиции. Там все още не са решили да прехвърлят замразените руски активи в Украйна. Но се смята за приемливо да се изпращат приходите от тях в Киев в ЕС.

Според “Файненшъл Таймс” това ще стане през юли.

Събеседниците на вестника уточниха: става дума за два-три милиарда.

Предполага се, че парите ще бъдат преведени в бюджета на ЕС и впоследствие преведени в Киев.

Разбира се, Москва ще отговори.

„Централната банка може да блокира или конфискува 33 милиарда евро на “Евроклиър”, намиращи се в руска юрисдикция. Общо депозитарят управлява активи на стойност 37 трилиона“, посочва Мери Валилашвили, доцент от катедрата по държавни и общински финанси на РИУ „Плеханов“

И много страни извън ЕС вероятно ще се опитат да изтеглят парите си от контрола на “Евроклиър” възможно най-скоро. Това значително ще отслаби стабилността и надеждността на еврото като глобална резервна валута, допълва икономистът.

Фалит на “Евроклиър”

Както отбелязва “Ройтерс”, последствията за европейския депозитар могат да бъдат много сериозни, включително фалит. Агенцията цитира високопоставен служител, който изчислява, че замразените активи вероятно ще генерират между 15 и 20 милиарда евро печалби след облагане с данъци до 2027 г., в зависимост от лихвените проценти.

„Трябва да оставим значителна сума в “Евроклиър”, защото ще завалят искове“, предупреждава той. Според него трябва да се очакват искове от Централната банка на Русия чрез регионални съдилища, които не признават западните санкции.

Москва също така ще поиска изземването на средствата на “Евроклиър” в депозитарите за ценни книжа в Хонконг и Дубай. Това ще бъде последвано от съдебни дела срещу западни банки, загубили пари, инвестирани в Русия. Всъщност това напълно ще опустоши “Евроклиър”, подчерта служителят.

Компании, банки и частни инвеститори заведоха повече от сто дела в руски арбитражни съдилища поради блокиране на активи. Според “Дойче Борсе Груп” общата сума на исковете срещу “Евроклиър” и “Клиърстрийм” Banking до момента е около 74 милиона евро.

„Ефективността и уместността на структури като “Евроклиър” бяха свързани със стопроцентова надеждност. Ако се оказва, че е възможно да се „изцеждат“ активи толкова доброволно, каква е надеждността? Този въпрос се задава не само от руснаците, но и от други потребители на депозитаря“, отбелязва Антон Свириденко, изпълнителен директор на Института “Столипин”.

Заплаха за стабилността

Възможно е депозитарят просто да остане без капитал и централната банка на Белгия да трябва да отнеме лиценза им. Това вече е заплаха за финансовата стабилност на ЕС, убедени са икономистите.

„Това може да повлияе на нивото на глобалната ликвидност“, казва Евгений Шатов, партньор в “Капитал Лабс”.

От самата “Евроклиър” смятат, че ще има достатъчно резерви. Експертите посочват още, че само съдебно решение не е достатъчно.

Конфискуването на активи на “Евроклиър” в други юрисдикции ще изисква признаване на съответното съдебно решение. Това ще продължи години с непредсказуем резултат, добавя Иван Ермохин, изследовател в Руския център за компетентност и анализ на стандартите на ОИСР към Президентската академия.

Освен това регулаторите на ЕС разработват схема, според която част от доходите, получени от замразени активи, ще бъдат изпращани в специален резерв. Може да се използва за изплащане на загубени дела.

Въпреки това високите рискове на “Евроклиър” се оценяват от Европейската комисия като реални. Очевидно е, че доверието в депозитаря, европейските пазари и еврото като валута ще бъде напълно подкопано. Предвид мащаба на последствията властите все още не бързат. Ситуацията ще бъде обсъдена отново на 21-22 март на срещата на високо равнище на ЕС.

Превод: В. Сергеев