Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова израелския си колега Йоав Галант да обмисли алтернативи на сухопътната офанзива в град Рафах в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА.

Пентагонът съобщи, че Остин е разговарял с Галант по телефона в сряда, като е подчертал, че Израел трябва да обмисли варианти, различни от мащабна сухопътна операция в Рафах.

Американският министър на отбраната е повторил, че спешно трябва да се вземат допълнителни мерки за защита на цивилното население и да се гарантира безопасността на американския военен персонал, който изгражда временно пристанище на брега на Газа. Остин също така е настоял да се предоставят повече възможности за транспортиране на помощи по суша.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера заяви във видеообръщение, че подготовката за подобна офанзива ще отнеме „известно време“. Той обясни, че е казал на президента на САЩ Джо Байдън в последния им телефонен разговор, че не е възможно „да се завърши победата, без Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) да влязат в Рафах, за да ликвидират остатъците от батальоните на „Хамас“.

Нетаняху също така повтори, че вече е одобрил оперативния план на ЦАХАЛ за Рафах. „А скоро ще одобрим и плана за евакуация на цивилното население от бойните зони“, допълни той.