Парламентът прие решение за стабилизиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, защото има ликвидни проблеми. Предложението на ГЕРБ и ДПС и бе прието с подкрепата на опозицията, но не и с тези на доскорошните им партньори в сглобката от ПП-ДБ. „За“ предложението гласуваха 156 депутати, против“ – 50 и „въздържали се“ – 3-ма народни представители.

Ликвидните проблеми

Предложението бе продиктувано от ликвидни проблеми на фонда. За тях председателят на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е изпратил писмо до министъра на финансите, като в него се посочва, че това е предпоставка за верижна неплатежоспособност при енергийните дружества.

Действията за стабилизиране

Парламентът възложи на министъра на финансите да предприеме необходимите действия за покриване на оперативния дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ на стойност 1 млрд. лв. в срок до 31 март 2024 г. Според вносителите, начело с Делян Добрев, така ще се избегне увеличаване на цената на тока за бита и бизнеса и да се преодолее блокирането на разплащания между участниците в енергийния сектор.

Депутатите разписаха, че с тези средства ще бъдат покрити два вида разходи за ценовия период 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. Става въпрос за разходите, извършени от енергийно предприятие в качеството му на обществен доставчик за изкупуване на електрическа енергия по дългосрочни договори и по преференциални цени, както и тези, произтичащи от задължението му за изкупуване на електрическа енергия в качеството му на търговец на електрическа енергия, включително за предходния регулаторен период. В това число влизат и разходите за предоставяне на премия на производител с обект с обща инсталирана мощност 500 kW и над 500 kW по Закона за енергията от възобновяеми източници.

Дебатът

Предложението доведе до удължаване на пленарното заседание и успя да скара управляващите кой чии бакии оправя.  Шефът на енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев обърна внимание, че над 5 млрд. лв. са взети от бюджета и са похарчени незнайно за какво, но не и за компенсации за бизнеса. „Общо 5 млрд. 411 млн. лв., от които само от фонда са източени 2 млрд. и 200 млн. лв. близо“, обяви Добрев. „Въпросът е как така изчезнаха тези пари? Те изчезнаха, защото бяха прибрани, иначе директорът на фонда си беше направил добре сметката и сега трябва да се компенсират или производителите, или домакинствата“, смята Драгомир Стойнев от БСП. „Защо не излизат сметките на фонда? Защо искате тези пари да се дават на мините на Ковачки, а не с тях да се строят пътища и детски градини“, попита Искрен Митев от ПП-ДБ.  В дебата се намеси Рамадан Аталай от ДПС. „Дано да стигнете и до Прокопиев“, призова депутатът от ДПС. Той обаче смята, че проблемът във фонда се е появил, когато е дошъл Асен Василев.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ пък добави, че Делян Добрев като енергиен министър провалил първият кабинет на Борисов. „Дойде Асен Василев като служебен министър на енергетиката, за да му оправи бакиите“, каза Арабаджиев. Той обърна внимание още, че Теменужка Петкова като енергиен министър била протеже на Делян Добрев. „Колегата Арабаджиев се опита да ме уязви кой бил мое протеже. Аз искам да ви кажа, че много се радвам, че той не е мое протеже, защото първо нищо не разбира от това, което говори. Излиза и се изказва как функционира енергетиката. Даже дава акъл“, отвърна му Делян Добрев. Радослав Рибарски от ПП-ДБ коментира предложението по същество, като добави, че този проект на решение няма да позволи да фонда да се справи с проблемите си. ИТН отбелязаха, че сме свидетели на поправка на приумиците на финансовия министър Асен Василев.

Източник: actualno.com