ГЕРБ-СДС да предложи конкретен план и да каже как може да продължат преговорите за ротацията с ПП-ДБ. За това настояват от ПП-ДБ в своя позиция, разпространена от „Продължаваме Промяната“.

Така те отговарят на последния ултиматум на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който сутринта им отпусна още един ден – да помислят как да продължат заедно и да се извинят на Мария Габриел за обидите, които лидерите на ПП-ДБ ѝ отправиха на среднощната си пресконференция във вторник вечер, когато стана ясно, че не всички министри в проектокабинета „Габриел“ са знаели, че имената им са в папката, която Габриел представи на президента.

Днешната си декларация лидерите написаха по време на заседанието на парламента след сутрешно заседание на парламентарната група. Очаква се по-късно днес те отново да се съберат.

Ето и пълната позиция на „Промяната“:

Изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните 9 месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа:
1. Мандатите се реализират като национални, което означава – общи;
2. Всички решения относно състава на министерски съвет се взимат съвместно от премиера и вицепремиера;
3. Всички компромиси са оправдани само до толкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, които са очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост.

На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза.

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте.

Вие сте на ход.