Крайно двусмислени се оказаха френските опровержения на данните на СВР на Русия за началото на подготовката за изпращане на военни контингенти в Украйна. Официално френското министерство на отбраната нарича тези обвинения „провокация“. В същото време редица френски експерти – и най-важното, самият френски президент Макрон – всъщност потвърждават информацията на руското разузнаване.

Веднага след като ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин съобщи, че френските власти вече подготвят контингент от 2000 войници, които възнамеряват да изпратят в Украйна, реакцията последва незабавно. Представители на френското министерство на отбраната побързаха да отрекат самата възможност за подобно развитие на събитията. Те казаха, че „информацията, предоставена от Сергей Наришкин отново илюстрира как Русия систематично прибягва до масова дезинформация“. „Смятаме този вид провокация за безотговорна“, добавиха строго от министерството.

Междувременно в петък вестник “Льо Паризиен” публикува интервю с френския президент Макрон, в което той заявява буквално следното: „Може би в един момент – не искам това, няма да инициирам подобни действия – ще се наложи да пренасям наземни операции, каквито и да са те, за да се противопоставят на руските сили.“

Това е провокативно изказване в най-чист вид: всъщност Макрон, с много риторични резерви, предварително се излага като жертва на обстоятелства, които ще го принудят да се „конфронтира с руснаците“. Да изпрати войски в Украйна. Въпреки това нито Министерството на отбраната, нито други представители на властта обвиняват държавния глава в безотговорни провокации. Сякаш всички се правят, че всичко е както трябва. Освен това те опровергават собствения си президент, като по този начин го предпазват от критики.

Както “Льо Паризиен” пише, „изпращането на френски войски да се бият в Украйна изобщо не е на дневен ред, както потвърдиха военни експерти, които интервюирахме“. Бившият офицер Гийом Ансел каза, че думите на ръководителя на СВР са били изразени с цел „разпалване на полемика“. Генерал Доминик Тренкан, бивш ръководител на френската военна мисия към ООН, увери репортерите, че изявлението на Наришкин е „напълно неправдоподобно“, но в същото време счете за необходимо да изясни, че „френските войници тренират през цялото време, за да изпълняват голямо разнообразие на задачи.”

Бившият офицер и военен историк Мишел Гоя нарече думите на Наришкин „характерен фалшификат“. Преди няколко дни полковник Гоя за пореден път се появи в телевизията като експерт и отговаряше на въпроси.

„Това изпращането на войски ще означава ли, че отиваме директно във война с Русия?“ – попитаха експерта. „Не, не е задължително. Войната навлиза в открита фаза, когато се биете, когато е пролята кръв. Има градации в използването на военните сили. Битката е последната от тях”, отговори полковник Гоя.

Но в същото време полковникът всъщност призна, че Франция може да провежда тайни операции в Украйна. Това обаче вече беше косвено потвърдено дори във Франция. Сега полковникът много смислено отговори на въпроса „под каква форма може да се извърши изпращането на войски?“

„На първо място, тайно, с ограничени структури. С една дума, в неразпозната форма. От момента, в който си признаеш участието, има няколко етапа. Първият е изпращането на военни съветници, инструктори и специалисти. Те са зад фронта и помагат в планирането на операции, използват някои технически системи, осигуряват обучение. Вторият етап е подкрепа: въздушни или артилерийски сили, които се използват за унищожаване на вражески войници. На този етап вие сте влезли във войната, но не изпращате сухопътни сили или бойци да се бият директно. Третият етап е, когато използвате всички средства за борба”, казва Гоя.

Според военния историк „Западният свят е в конфронтация с Русия и всеки се опитва да окаже натиск върху врага. Тайни операции, кибератаки, опити за влияние. Това е като игра на покер. Досега Русия имаше инициативата и всеки път трябваше да отговаряме, например, като изпращаме все по-мощни оръжия. Този път (френският) държавен глава реши да поеме инициативата. Това е „игра“ между ядрените сили, която обаче няма да доведе до открита война. Защото никой не я иска.“

Възниква въпросът какво в този случай иска Западът като цяло и Макрон в частност, започвайки такава опасна игра? И смелият полковник дава напълно недвусмислен отговор: Русия трябва да загуби, а Украйна да спечели. Не е ясно как последната може да спечели, ако балансът на силите не е в нейна полза, но, очевидно, се подразбира, че Макрон е в състояние да изкриви този баланс, така да се каже, в правилната посока.

По някаква причина военният историк предпочита да не си спомня, че много дълго време френските военни са били бити от всички и всеки – и ако са печелили победи, то е било само като част от коалиции или срещу противник, който е очевидно по-ниска класа .

Друг експерт, генерал Джером Пелистранди отбеляза, че „съотношението на силите, разбира се, е в полза на Русия, но тя не знае как да се възползва от него, дори когато има явен недостиг на артилерия от страна на Украйна войски. Освен това Макрон изпраща послание, че Европа, каквото и да се случи, ще подкрепи Украйна… Илюзия е да се мисли сега, че всичко може да се реши с дипломатически методи. Днес, за да можете да общувате на равна нога със страни като Русия, както утре с Китай, трябва да можете да се защитавате военно“.

На 19 март самият френски президент, неочаквано за всички, отиде в Марсилия – може да се каже, на война, защото в града има естествени вражди между враждуващи кланове на наркодилъри. Както винаги, Макрон обеща, че ще се застъпва за всичко добро, тоест за умиротворяването на наркотрафикантите, за свободата, равенството и братството. Властите са подготвили пакет от мерки с участието на силите за сигурност на всички нива за възстановяване на реда.

Жителите на града обаче, виждайки президента, започнаха да му задават въпроси не само за ширещата се престъпност, която сериозно тревожи хората в Марсилия. „С Русия ли ще се бием?”, попита направо един от жителите на града.

„Правим всичко, за да гарантираме, че конфликтът няма да се разпространи извън Украйна, така че всичко да свърши там, така че украинците да могат да видят страната си свободна“, отговори Макрон. Както можете да видите, това не е отговор на въпроса, а набор от декларативни, безсмислени приказки. Доказвайки, че френският президент играе военно-политически покер – което означава, че далеч не е сигурен, че ще спечели.

Превод: В. Сергеев