Полуостров Крим и Севастопол бяха атакувани тази нощ в най-мащабната от месеци украинска въздушна атака. Най-малко три ракети Storm Shadow попаднаха в основния комуникационен център на руския Черноморски флот, пише OSINTtechnical.

В мрежата се появи и видео, в което се вижда, че една от тези ракети е свалена от противовъздушната отбрана. Украински източници пишат за експлозии и пожар в района на петролна база край Симферопол. Ударът всъщност е на две места – в Гвардейско, където има разположени руски военни части, и в петролното депо до жп гара Остряково

Преустановен е морският пътнически транспорт в Севастополския залив

Украинската атака е продължила повече от 2 часа. От руска страна бе потвърдено, че тя е била масирана, а при нея е загинал 65-годишен жител на Севастопол и са ранени четирима. Противовъздушната отбрана на Севастопол е сработила, няколко ракети са били свалени, но има съобщения за паднали шрапнели в града, при което са пострадали и жилищни сгради.

През нощта бе атакуван и граничният руски Белгород.

Русия също нанесе въздушен удар – по Киев. Използвани са крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55, които са били изстрелвани в продължение на два часа от стратегически бомбардировачи Ту-95МС.

Според съобщенията на украинската армия, системите за противовъздушна отбрана са неутрализирали атаката, не се съобщава за жертви и ранени.

Руска ракета навлезе във въздушното пространство на Полша

Руската армия нанесе тази нощ удари и по Лвовска област в Западна Украйна – близо до границата с Полша. Една от крилатите ракети е навлязла във въздушното пространство на Полша и затова полски и съюзнически натовски изтребители са били вдигнати във въздуха.

„На 24 март в 04:23 ч. имаше нарушение на полското въздушно пространство от една крилата ракета, изстреляна от Руската федерация – се казва в изявление на полските въоръжени сили в „Туитър“. – Обектът навлезе в полското въздушно пространство край Осердув в Любелското воеводство и остана в полското въздушно пространство в продължение на 39 секунди. През цялото време на полета си обектът бе наблюдаван с военните радарни системи“.