Руски съд наложи мярка за неотклонение арест до 22 май на четиримата обвинени за атаката срещу концертната зала „Крокус Сити хол“ в предградие на Москва миналата седмица. Трима от четиримата влязоха в съдебната зала в цивилни дрехи, придружени от маскирани пристави. Четвъртият беше в инвалидна количка и с болнична роба.

Обвинените са Далериджон Мирзоев, Саидакрами Рачабализода и Мухаммадсобир Файзов от Таджикистан, и Шамсадин Фаридуни, чието гражданство не се уточнява.

Файзов беше донесен в съдебната зала с носилка, като видимо той е изгубил едното си око, поставен му е и катетър, предаде ТАСС. Според силите за сигурност той е оказал съпротива при ареста.

Руските власти съобщиха, че във връзка с нападението са задържани общо 11 души, включително двамата преки извършители, които са били задържани в Брянска област на около 340 км югозападно от Москва, припомня БТА.

По данни на руските власти до момента жертвите от нападението срещу концертната зала са 137, а ранените 182. Сред загиналите има и една арменска гражданка, съобщи арменското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Вчера руската популярна рок група „Пикник„, която трябваше да изнесе концерт в петък в залата, в която нападателите стреляха, отдаде почит на жертвите на терористичното нападение, съобщи ДПА.

Членове на групата поднесоха цветя в памет на загиналите и изразиха съболезнования към семействата им, съобщи ТАСС.

„Това злодеяние е безсмислена, невъобразима жестокост“, каза лидерът на групата Едмунд Шклярски.

Отговорност за нападението пое „Ислямска държава“, но руският президент Владимир Путин намекна за „украинска следа“ зад атаката, без обаче да представи доказателства.

Членове на група „Пикник“ поднесоха цветя в памет на загиналите и изразиха съболезнования към семействата на загиналите.