САЩ след терористичната атака в Крокус опитват да оправдаят Украйна, като споменават забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“, за да прикрият себе си и създадения от тях режим на украинския президент Владимир Зеленски. Това се казва в колонката на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова за kp.ru.

„Американски политически инженери се вкараха в капан с истории за това, че терористичната атака в Crocus City Hall извършено от забранената в Русия терористична организация ИД, каза дипломатът. – Оттук и ежедневните „извинения“ на Вашингтон на подопечните им в Киев и опит да се прикрият заедно със създадения от тях режим на Зеленски, с плашилото на забранената ИД.“

Захарова отбеляза, че няколко фактора пряко и косвено показват участието на сегашните власти на Съединените щати в спонсорирането на украинския тероризъм. „Милиарди долари и безпрецедентно количество оръжия, инвестирани безотчетно и използващи корупционни схеми на режима в Киев, агресивна реторика срещу Русия и яростен национализъм, забрана за мирни преговори в Украйна и безкрайни призиви за силово разрешаване на конфликта и масивната информационна и политическа подкрепа за всякакви, дори и най-ужасните действия на Зеленски“, изброи тя.

Освен това официалният представител на руското външно министерство подчерта, че по-ранната намеса на САЩ в делата на Близкия изток доведе до появата, укрепването и институционализирането на няколко радикални и терористични групи, действащи в региона днес.

„Каква е логиката, ще попитате? В пари и власт. И в контекста на международната правна забрана за преки интервенции, това също е да се сее „контролиран хаос“ и прекрояване на световния ред чрез ръцете на терористите“, продължи тя.