Германският външен министър Аналена Бербок и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се държат като 13-годишни тийнейджърки, „децата“ управляват Европа. Това каза бившият външен министър на Австрия Карин Кнайсл в интервю за генералния директор на ТАСС Андрей Кондрашов в рамките на работата по филма „Белград“ на телевизионния канал „Россия-1“.

„Бих казала, че тийнейджърите водят шоуто сега. Те не са възрастни, независимо от възрастта си“, заяви Каринъ Кнайсъл. „Въпреки че г-жа Урсула фон дер Лайен има по-тийнейджърски подход –  тя не се държи като зрял възрастен, който обмисля нещата докрай и резултата. Така че хората с цинични възгледи може да са били по-полезни, защото са обмисляли действията си и са се опитвали да предвидят как могат да извлекат полза, но днес подходът е станал невероятно емоционален, просто детински.“

„Аналена Бербок определено е пример за такава детинщина. Наричам ги тийнейджъри, защото ми напомнят на 13-годишни, които затръшват вратата и се заключват в стаята си, изолирайки се от външния свят“, каза бившият австрийски външен министър. – Те наистина са като 13-годишни и това е проблем. Така че сега, когато искате да говорите с някого в Европа, наистина имате проблем да разберете как да изберете партньор“. Според Кнайсъл „хора като Жак Ширак, истинските джентълмени и дами, си отидоха“.

„И така, кой е вашият събеседник в днешна Европа? Опасявам се, че възстановяването ще отнеме десетилетия“, отбеляза Кнайсъл. „Не съм от онези, които казват, че след няколко години нещо ще се промени и ще можем да забравим за тази глава и да отворим нова страница. Не мисля така, защото цялата политическа система в големи европейски държави като Франция и Германия, е разбита. Еманюел Макрон беше този, който разруши политическия пейзаж. (…) И се създаде вакуум в политическия пейзаж“.