Полицейска акция в Челопеч

Откриха незаконни оръжия, боеприпаси и ловни трофеи при обиск в домовете на Мръвката и Патката 

Разказват легенди за техните набези

Специализирана полицейска акция срещу бракониерство и незаконно притежавано оръжие проведоха сутринта служители на ОДМВР-София на територията на Челопеч.

По непотвърдена информация при претърсването на домовете на Иван Иванов – Мръвката и Стоян Патев – Патката са открити, както незаконни оръжия и боеприпаси, така и придобити от бракониерска дейност ловни трофеи. Двамата са задържани с полицейска заповед за 24 часа.

За кръвожадните набези на двамата и техните авери местните хора разказват легенди. Миналата пролет в социалните мрежи турист написа, че по време на излет в  гората в близост до челопешката хижа  „Мургана“ с групата му попаднали на зловеща гледка – набързо покрит с клони труп на сърна в напреднала бременност. От тялото били изрязани само бутовете и плешките, а от разпрания стомах се подавала главата на злочестото неродено сърненце. Трудно може да си представим какъв шок са изживели туристите в следствие на тази потресаваща гледка, но макар и позакъсняло, като че ли възмездието връхлита челопешките бракониери, говорят в селото.

Жителите на Челопеч даже питат защо са задържани само Иван Мръвката и Стоян Патката, а не и останалите трима от „дружинката“ им за убийства на диви животни. Без никакви притеснения „групата“ бракониери се хвалели, че „повече от 20 години не са пазарували месо от магазин“ и „отгледахме си децата с дивечово месо, ще отгледаме и внуците по същия начин“. 
И може би не е просто хвалба, защото специално за Стоян Патев – „Патката“, се знае, че няма приятел, или роднина, който да не е гощавал с дивечово месо =

Ситуацията при Иван Иванов била различна. За него било всеизвестно, че е голям темерут и предпочита да дава дивечовото месо на кучетата си, но не и да го споделя с някой извън семейството му.

Една сутрин преди две години в местното кафене овчар от селото споделил, че над хижа „Мургана“ предния ден е видял стадо от десетина муфлона. Въпреки че било посред бял ден „групата“ незабавно се метнала на джиповете, а три дни по-късно саздърмата вече била готова и разделена. Така станало и с четири диви кози, които имали нещастието да се появят в челопешкия Балкан.

„Стоян Патката е някакъв началник в „завода“ (както в селото наричат предприятието на Аурубис България-АД) и има много пари, освен това е за пореден мандат общински съветник. А Иван Мръвката от едно време свикнал всичко да му се разминава“, разказа техен съсед от Челопеч. Той си припомни, че още като ученик в техникума Иван откраднал горивната помпа от един трактор и го „покрили“ без никакви последствия. След това през 90-те години участвал в една хулиганска банда, на която й викали „Поповете“. На тях любимото им забавление било да връзват с тел възрастни хора за стълбовете и да ги държат така по цял ден и никой нищо не им направил.

„Затова се имат за недосегаеми“, категоричен бе жителят на Челопеч.