Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ на 27 март, сряда, от 15 часа. Това обявиха от прессекретариата на държавния глава. 

По Конституция Радев трябва да връчи папката с мандата за съставяне на кабинет на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание.

До връчването на втория мандат се стигна, след като ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се разбраха за състава на Министерски съвет с премиер Мария Габриел, която от своя стана оттегли кандидатурата си.

На извънредно заседание днес парламентът гласува отказа на Габриел да стане министър-председател и обяви за неуспешен мандата за съставяне на правителство, получен от ГЕРБ. Това стана след около час дебати и в отсъствието на номинираната за премиер.

Втория мандат обаче изглежда, че няма шансове за успех, след като и от ГЕРБ-СДС, и от ДПС обявиха, че няма да го подкрепят. От ГЕРБ се мотивираха с това, че в хода на преговорите станало ясно, че ПП-ДБ са „готови на всичко, за да бавят финала на разговорите по първия мандат и да се стигне до втори“.

Ако от ПП-ДБ върнат неизпълнен втория мандат, президентът Радев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор. Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок.