Руската прокуратура, в рамките на правомощията си, трябва да направи всичко, за да гарантира, че извършителите на терористичната атака в „Крокус сити хол“ ще бъдат наказани. Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание на колегията на Генералната прокуратура.

Руският президент подчерта, че стабилността и развитието на страната пряко зависят от това доколко е възможно да се осигури социална справедливост, от ефективността и професионализма на прокурорите. Сред направленията на тяхната работа той изтъкна борбата с незаконната приватизация, но увери, че не се говори за национализация на икономиката. ТАСС събра основните моменти от речта на Путин.

– Противниците на Русия я принудиха да се бори за своите жизненоважни интереси и суверенно развитие с въоръжени средства, така че успехът на специалната военна операция трябва да бъде на първо място – „никаква отпуснатост не може да бъде толерирана“.

– Трябва да се направи така, че хората да усетят, че „прокуратурата пази техните интереси”: „От това зависи онова, което у нас е най-важно и се цени много високо: справедливостта”.

– Вътрешнополитическото състояние на обществото и запазването на държавата зависи от това колко ефективно властите осигуряват справедливост.

– Прокурорите „в рамките на правомощията си“ трябва да направят всичко необходимо терористите да бъдат наказани. „Както се изисква от руското законодателство.“

– Изключително важна е подкрепата на участниците в специална военна операция и членовете на техните семейства  – те трябва да се чувстват защитени. Необходимо е „да се действа решително, незабавно да се реагира на жалби и обръщения, на факти на бюрокрация, бюрократични формалности или директни нарушения на закона“.

– Важна е работата на прокуратурата по връщането на някои големи предприятия на държавата – такива действия са оправдани, ако имуществото е придобито незаконно. Но „не можем да говорим за никаква деприватизация или национализация на икономиката“.

– Във всеки случай „трябва да се действа стриктно в съответствие със закона“ и „стриктно да се потискат опитите за използване на правомощията на прокуратурата и други правоприлагащи органи за лична изгода – за оказване на натиск върху бизнеса“. Проверките на бизнеса трябва „максимално да се намалят“.