Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация „Подкрепа“ организират протест пред сградата на Столична община на улица „Московска“ 33, предаде БНР.

Акцията е насрочена за 15 часа, и основното искане е за увеличение на заплатите на работещите в сектор „Детско и училищно здравеопазване“ и по-специално в детските ясли и здравните кабинети в училищата в София. Вчера след среща със синдикатите и столичния кмет Васил Терзиев стана ясно, че исканията на протестиращите в общинското здравеопазване ще бъдат удовлетворени частично с предложение за увеличение със 100 лева от 1 април за специалистите в сектор Детско здравеопазване. От КНСБ и „Подкрепа“ обявиха, че насроченият протест остава.

Още от края на миналата година синдикалистите настояват пред новото ръководство на Столична община да бъдат удовлетворени три основни искания в сектор Детско и училищно здравеопазване на територия на общината за работещите в детските ясли и здравните кабинети в образователните институции. Сред тези искания е актуализиране на основните заплати в системата и увеличението им от 1350 на 1890 лева, както и повишение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно.

Синдикатите настояват също за ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения. От медицинската федерация „Подкрепа“ допълниха, че тъй като до момента проведените преговори не са дали положителен резултат излизат на протест заедно с колегите си от КНСБ. Те призоваха и синдикалисти от други сектори да изразят своята солидарност и също да вземат участие в протестните действия в името на здравето на децата.