Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заяви, че би реагирал по същия начин като Израел след нападението, извършено от „Хамас“ на 7 октомври, но добави, че Израел губи международна подкрепа и трябва да довърши войната си срещу ислямистката групировка в Газа, предаде Ройтерс.

Тръмп заяви, че вълната от убийства на „Хамас“ в южната част на Израел е „едно от най-тъжните неща, които някога съм виждал“. „При това положение трябва да завършите войната си. Трябва да я довършите, трябва да я завършите“, каза той.

Бившият американски президент направи коментарите в интервю за израелския вестник „Израел Хайом“, публикувано днес. Видео на интервюто беше публикувано на уебсайта на вестника.

Тръмп също беше попитан и как би реагирал, ако неговото  семейство беше станало жертва на безчинствата на „Хамас“. „Бих казал, че щях да действам по същия начин като вас. Би трябвало да си луд да не го направиш. Само един луд не би постъпил така. Това беше ужасно нападение“, каза той. „Много ме притеснява, когато виждам хора, които вече не говорят за 7 октомври, а говорят за това колко агресивен е Израел.“

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна днес с израелския министър на отбраната Йоав Галант и го предупреди за рисковете от офанзива в Рафах, като повтори, че САЩ се противопоставят на подобна операция, предаде Франс прес.

Блинкен е „потвърдил подкрепата на САЩ за осигуряване на разгрома на „Хамас“, включително в Рафах, но отново се е противопоставил на голяма сухопътна операция в Рафах“, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Матю Милър.

Американският държавен секретар е „подчертал съществуването на алтернативи на пълномащабна сухопътна инвазия, които биха гарантирали по-добре сигурността на Израел и биха защитили палестинските мирни граждани“, допълни говорителят.

Срещата между Блинкън и Галант се състоя днес във Вашингтон, след като вчера Израел отмени посещение на делегация от високопоставени представители в американската столица. Решението за отмяната на това посещение беше взето в отговор на американското въздържане по време на вчерашното гласуване в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, призоваваща за „незабавно прекратяване на огъня“ в Газа – формулировка, на която САЩ досега налагаха вето, посочва АФП.

В резултат на атаката на „Хамас“ загинаха 1200 души и според израелските данни повече от 250 души са взети за заложници. Оттогава досега израелската офанзива срещу Газа е отнела живота на повече от 32 000 души, информират здравните власти в управляваната от „Хамас“ ивица Газа.

Източник: БТА