По закон Служба „Военно разузнаване“ не разработва български граждани в смисъла, който влага в свое интервю Атанас Атанасов, който твърди, че е разработван от военното разузнаване. Това заявяват от Служба „Военно разузнаване“.
Най-вероятно конкретното изявление е породено от сигнала, който Служба „Военно разузнаване“ подаде до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

За пореден път се прави опит за уронване на престижа на българското военно разузнаване и накърняване на достойнството и безспорния професионализъм на всички служители, изпълняващи задачите си в сложната среда за сигурност, заявяват още от службата.

По-рано днес Атанасов обяви в ефира на БНТ, че е станал обект на разработка заради обстоятелството, че именно той най-много настоявал да бъде проведена реформа в службите.

„Аз бях този , който най-много настоявах да има реформи в службите, предлагах конкретни механизми как това да се случи. И знаете ли какво получих насреща – разработка от военното разузнаване срещу мен. Тази стара история, когато някой поиска реформи в службите да започнат да го разследват“, коментира генералът.