Писмото на ГЕРБ прилича на бракоразводна жалба. Те били натискани, обиждани, шантажирани, заплашвани – най-голямата партия ГЕРБ. Въпросът е дали се носи политическа отговорност, или да се фръцнем. Не сме казвали, че ако няма смяна на Калин Стоянов, няма да има кабинет. В преговорите предложихме да се върнем в първоначалната договорка само за ротация на премиерите. Мария Габриел също го предложи, но без да има споразумение“, коментира Христо Иванов пред бТВ.

„Идеята за ограничаване на избора на служебен премиер беше одобрена от всички в конституционното мнозинство“, каза в предаването „Лице в лице“ на бТВ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Преди беше заложен един полупрезидентски режим на управление, който противоречи на основополагащото, че България е парламентарна република. Конкретиката на уредбата е въпрос на компромис. Нашето първоначално предложение беше редовният кабинет да се преназначава като служебен с ограничени правомощия. ПП-ДБ предложи това, което е и доминиращият модел в Европа. След това беше гласуван настоящият вариант“, добави той.

„Кръгът за служебен премиер не е толкова тесен. Трябваше да има Закон за служебното правителство. Никой не е очаквал, че колегите от ГЕРБ ще свалят правителство и ще ни хвърлят на избори два месеца след приемането на промените в Конституцията. Попълването на институциите и изработването на нормативна уредба отнема време и изисква разумно и отговорно политическо поведение, за да не се предизвикват кризи без нужда“, подчерта Христо Иванов.

„Конституционният модел не се избира по домова книга. Разбирам дискомфорта на екипа на президента да прилага нова материя без парламентът да е приел съответното законодателство. Конституционните текстове не са упътване за ползване на асансьор. Трябва в практиката да се уплътнят. Бързането да се говори за криза и инжектирането на притеснение не работи за никого“, допълни той.

Според него е възможно да се проведат избори 2 в 1 – парламентарни и за български представители в Европейския парламент.

„Ротацията се провали, защото от ГЕРБ и ДПС решиха, че не са готови да се разделят с влиянието си в регулаторите и съдебната власт. Делян Пеевски се самовзриви. Обяви, че е измамен. Обяви, че е очаквал гаранции, че ще участва във всички тези назначения. Никой никога не е казвал, че гласоподавателите на ДПС са втора категория. Тук става дума за един човек, който е свикнал да бъде брокер, а не за избирателите или партията ДПС“, коментира съпредседателят на „Демократична България“.

„Четири пъти се взривяваше процесът на преговорите. Търсеха се поводи. Поканихме ги да спазим първоначалната уговорка. Сложният компромис беше за 18 месеца. В него беше заложено да има смяна на министри по взаимно съгласие и ние сме се съобразявали. Искали сме оставката и смяната на министъра на вътрешните работи многократно и с аргументи. Това е човек, който допусна в София полицейско насилие. Тогава за първи път я поискахме“, каза още Иванов.

Писмото на ГЕРБ прилича на бракоразводна жалба. Те били натискани, обиждани, шантажирани, заплашвани – най-голямата партия ГЕРБ. Въпросът е дали се носи политическа отговорност, или да се фръцнем. Не сме казвали, че ако няма смяна на Калин Стоянов, няма да има кабинет. В преговорите предложихме да се върнем в първоначалната договорка само за ротация на премиерите. Мария Габриел също го предложи, но без да има споразумение“, коментира Христо Иванов.

„Цялата практика на това управление показа, че ГЕРБ не може да вземе самостоятелно решение без ветото на Делян Пеевски. Забелязвате ли как казват, че ние сме се молели. Искахме да има управление. Затова запознахме Делян Пеевски с нашата позиция. В меморандума, който публикувахме, пишеше, че двете политически сили, които носят отговорност, решават кои други номинации за регулаторите да бъдат допуснати. Тази позиция не се е променила. Параф на Пеевски не сме искали, но той е необходим на ГЕРБ“, обясни още той.

Източник: бТВ