Днес в 15 часа държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на ПП-ДБ.

По Конституция кандидатът за премиер ще разполага със седмица, за да предложи на президента състав и структура на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

ГЕРБ–СДС няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. Това заявиха вчера от партията в отговор на изпратено от ПП–ДБ писмо за реализацията на предстоящия втори по ред проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

„От самото начало преговорният екип на ГЕРБ – СДС влезе за разговори с добра воля за споразумение, което да отчита на първо място националния интерес, електоралната тежест на отделните парламентарни групи и с желание за взаимно уважение на избирателите и на двете страни. В нито едно от тези наши намерения от отсрещната страна нямаше чуваемост и желание за търсене на общи решения“, заявиха в отговора си от партията.

Първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи вчера неуспешно. Решението бе гласувано с 226 гласа „за“, без против и един „въздържал се“ (от ПП-ДБ).

Мария Габриел не присъства в пленарна зала при гласуването и обсъждането на решението.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС – Мария Габриел.

На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет, а в следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група. В крайна сметка, след няколкодневни разправии между представителите на т.нар. „сглобка“, Габриел се отказа от премиерския пост.